Ništa od kulture | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Ništa od kulture

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odbili su prijedlog osnivanja izdvojenog gradskog ureda za kulturu.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

  • A
  • +
  • -

Prijedlog Kluba zastupnika HSLS-a i HSS-a da se iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport izdvoji poseban Ured za kulturu podržali su zastupnici HSLS-a, HSS-a i SDP-a, njih 18, dok je 26 zastupnika iz Kluba liste Milana Bandića i HDZ-a bilo protiv, a dva su zastupnika HNS-a bila suzdržana. 

Prijedlog su, istaknuo je Darinko Kosor iz HSLS-a, podržali sindikati u kulturi, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, ULPUH, Glazbena unija i druga udruženja, KUD-ovi s područja Zagreba, kao i 867 kulturnih radnika Grada Zagreba. Grad je, podsjetio je Kosor, “imao samostalni Ured za kulturu do 2005. godine” te da je “sadašnji Ured megalomanski jer ima proračun veći od dvije milijarde kuna, što je skoro trećina gradskog proračuna”.

Vesna Kusin, odnedavo nova Bandićeva zamjenica na čelu Zagreba, rekla je da “bi najveći problem posebnog ureda za kulturu bio taj da bi svi prigovarali da su dobili premalo novca, a pogotovo danas kad novca nema”. 

"Nismo vidjeli financijsku konstrukciju i po čemu bi se razlikovao od sadašnjeg Ureda koji zajedno sa uredima za obrazovanje i sport", ustvrdio je Ivan Tepeš u ime Kluba HDZ-HSP AS-BUZ.

Davor Bernardić u ime Kluba SDP-a rekao je, prenosi Hina, da su “potpisi više od 860 ljudi iz kulture rijetki” i da se "ta rijeka ne može zaustaviti". 

Također, skupština je zaključila da je Strategiju kulturnog i kreativnog razvitka Grada Zagreba 2015. – 2022.  potrebno doraditi “sukladno prijedlozima zainteresirane javnosti posebno djelatnika u kulturi”.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.03.2015