Ništa tu nije moje | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Ništa tu nije moje

Izbor iz tjedna u medijima: od poduzetničkog grada i Güntera Grassa, preko radničkih prava u BiH, do Luke Bekavca i britanskih parlamentarnih izbora.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Süddeutsche Zeitung

  • A
  • +
  • -

Povratkom Milana Bandića na zagrebački tron stvari su ponovno na svom mjestu. Vječni Gradonačelnik, čemu svjedoči njegovih pet uzastopnih mandata, bez velikih poteškoća manevrira gradskim ulicama i uvijek je tamo gdje je najpotrebniji. O bandićevskom konceptu "poduzetničkog grada i neformalnim oblicima vladanja" za Bilten piše Rade Dragojević. 

Prošloga tjedna umro je gigant moderne njemačke književnosti Günter Grass. Tim je povodom na Forumu izašao intervju s književnikom objavljen 1988. godine u Startu, a Roko Kaliterna je odlazak velikana i zaljubljenika u nogomet popratio prisjećanjem na jedini sraz reprezentacija Istočne i Zapadne Njemačke na nogometnom terenu, održanom 1974. godine u Hamburgu. 

Roman Viljevo (Fraktura, 2014.) Luke Bekavca dobio je nagradu Europske unije za književnost (EUPL). Bez pretjerivanja i potrebe da se stvari rangiraju logikom medijske paušalnosti, Bekavčevo romaneskno pismo sasvim sigurno pripada u sam vrh ovdašnje literarne proizvodnje. Prvenstveno jer s Drenjem i Viljevom imamo posla s jezikom strastvenog čitatelja, s intrigantnom navigacijom kroz kulturu i znanost, s naprednom hermeneutikom vremena, prostora, forme i sadržaja. Potvrđuje to i gotovo unisono pozitivna kritička recepcija oba njegova romana. Intervju s Bekavcem koji početkom godine objavljen na Booksi pročitajte ovdje

Proteklog je tjedna više bosanskohercegovačkih medija prenijelo vijest o tome kako nacrt tamošnjeg novog zakona o radu predviđa ukidanje rada na neodređeno vrijeme. Iako nigdje službeno vijest nismo moglo provjeriti, prilično je jasno će i Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje u regiji, a pod egidom “usklađivanja propisa s EU”, i dalje srljati u kresanje radničkih prava. Istovremeno, u prijateljskom Ekvadoru… na snagu stupa povijesni zakon koji rad u domaćinstvu izjednačuje s radom na tržištu.  

"Postoji li veza između količine knjiga koje su nam dostupne, lakoće kojom se pišu i objavljuju i našeg čitateljskog iskustva?", pita se Tim Parks i potom ponire u kratku povijest knjige kao fizičke i kulturne činjenice u svom posljednjem zapisu na stranicama The New York Review of Books.

Ususret britanskim parlamentarnim izborima koji će se održati 7. svibnja, BBC je objavio dvominutni video koji bi ukratko trebao objasniti kako funkcionira tamošnji izborni sustav. 

FOTO: Vatroslav Miloš / KP

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 20.04.2015

VEZANE VIJESTI

Kako to mislite “što djelat”?

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od povratka Milana Bandića na "mjesto zločina", preko Thomasa Pikettyja i uznemirujućih statistika, do riot grrrla i jeze u umjetnosti.

Solidarnost u doba kapitala

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od bolje povijesti novinarstva uz Feral i loše aktualnosti medija uz Zarez do upravljanja gradskim nekretninama i (para)akademskih karijera.

Mjesta zločina

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od ostavke Andree Zlatar Violić, preko Vijetnamskog rata i Erica Hobsbawma, do menstruacije i društvenih mreža.