Niz diskriminacijskih praksi | kulturpunkt

Najave Program

<

Niz diskriminacijskih praksi

Nastavno na istraživanje Kako žive umjetnice? održava se program kojim se očeni problemi i pojave u toj domeni nastoje proširiti na pitanje kako žive žene.

02.03.2019 - 12.04.2019 , Rijeka - Studio Kamov, Rijeka - Filodrammatica

Ilustracija: Ena Jurov

  • A
  • +
  • -

Selma Banich, Nina Gojić i Tajana Josimović osmislile su i organiziraju radionice nastavno na istraživanje Kako žive umjetnice? kojim je započet razgovor o tome kako žive umjetnice u Rijeci i okolici te istoimenu publikaciju, čiji centralni dio čini opsežna analiza stanja ženskog rada u kulturi. Programom se uočeni problemi i pojave u toj domeni nastoje proširiti na pitanje kako žive žene.

"Provedeno istraživanje pokazalo je kako su umjetnice i radnice u kulturi, osobito one u prekarnim pozicijama, suočene sa sistemskim dokidanjem radničkih i socijalnih prava specifičnim za polje kulture koje se godinama sustavno uništava, ali i kako su kao žene izložene čitavom nizu diskriminacijskih praksi koje nisu samo specifične za polje kulture već svoje porijeklo vuku iz patrijarhalnog i neoliberalnog društva u kakvom živimo.

Stoga smo za polaznu točku radioničko-diskurzivnog programa Kako žive žene? uzele upravo rezultate provedenog istraživanja, nastavljajući kritički promišljati ulogu i emancipacijski potencijal kulturnog rada u širem društvenom kontekstu, kao i poziciju ženskog reproduktivnog rada i klasnih proturječja u kontekstu aktualnog pokušaja društvene retradicionalizacije i neokonzervativnih reformi.

Nizom radionica koje koriste različite umjetničke medije pokušat ćemo adresirati radno uvjetovane nejednakosti i približiti ih javnosti, uz naglašeni interes za transrodnu, transgeneracijsku, transklasnu i transnacionalnu solidarnost", stoji u najavi.

Program je besplatan i namijenjen svima zainteresiranima, neovisno o prethodnom znanju ili iskustvu umjetničkog rada, čime se nastoji doprinijeti aktualnoj borbi za umjetnička, radnička i reproduktivna prava. Sadržaj i raspored radionica potražite na službenoj stranici.

Prijave za sudjelovanje na radionicama šaljite na e-mail adresu

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.03.2019