Niz indivudualnih tokova svijesti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Niz indivudualnih tokova svijesti

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA Petra Skračić Perić i Dino Perić predstavljaju se izložbom HVÖT.

01.09.2016 - 08.08.2016 , Split - Galerija Praktika
  • A
  • +
  • -

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA u galeriji Praktika, Ulica slobode 28, 1. rujna u 20 sati otvara se studentska izložba Petre Skračić Perić i Dine Perića naziva HVÖT. Izložba se organizira u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu.

Rad naziva HVÖT prostorna je video instalacija koja se sastoji od centralnog, skulpturalnog dijela – crne piramide koja nosi dva LCD ekrana s repetitivnim projekcijama mlaza crvene tekućine. Između ekrana, u samom središtu piramide položeno je organsko srce. 

Video projekcija repetitivni je prikaz toka tekućine. Uparen s obuzimajućom, sedativnom audio podlogom rad teži uspostavljanju komunikacije s promatračem. Upravo repetitivnost videa i audia ima hipnotički utjecaj na promatrača  koji gledanjem biva uronjen u rad te u njemu vidi vlastiti tok svijesti. Ili riječima autora - ''Momentalno odmaknuti od svog ega, prostora i vremena u kojem jesmo, kao u kakvom induciranom transu, otvaramo vrata svijesti, otkrivamo potisnuto.'' Rad autora tako nema jedinstveno značenje već postaje odraz cijelog niza indivudualnih tokova svijesti. Ipak, autori svijest ne doživljavaju kao čisto intelektualnu kategoriju, njeno ishodište je organsko, ona prenosi duboke unutarnje osjećaje. U radu se ta veza očituje kroz organsko srce smješteno u samo središte instalacije.

Petra Skračić Perić (r.1990.) i Dino Perić (r.1992.) studenti su III. godine Umjetničke akademije u Splitu, smjer Film i video. Ovo im je prva samostalna izložba. Prvi zajednički rad izlagali su na skupnoj izložbi studenata Odsjeka za film i video u galeriji MKC-u 2016.

Izložba autora u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA organizirana je u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu kroz koju se studenata pruža prilika prostorne artikulacije radova nastalih kroz kolegiji Umjetnost u kontekstu 1 i 2. Pod mentorstvom Sandre Sterle, izv. Prof., kolegiji se održava se na 1. godini diplomskog studija Film i Video na UMAS-u. Kroz nastavu na kolegiju se proučavaju i promišljaju raznovrsne forme rada u umjetničkim i ne-umjetničkim kontekstima. Nadalje, studenti konceptualizaciju svoj rad u medijima, urbanom prostoru,  prirodi,  arhitekturi ili u širem društvenom kontekstu. Radovi se razvijaju od prvotne ideje, preko njene konceptualizacije i izvedbe do prezentacije, dokumentacije i mogućnosti reizvedbe u drugom kontekstu.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 29.08.2016