Njihove pjesme, njihovi snovi | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Njihove pjesme, njihovi snovi

Morten Traavik i Uġis Olte redatelji su dokumentarnog filma Dan oslobođenja o nastupu slovenske grupe Laibach u Sjevernoj Koreji.

22.03.2017 , Zabok - Zelena dvorana

U srijedu, 22. ožujka u 19.30 sati u Zelenoj dvorani u Zaboku prikazuje se Dan oslobođenja, film koji dokumentira koncert slovenske grupe LAIBACH u Sjevernoj Koreji.

Pod očinskim, ali strogim vodstvom nekad starog obožavatelja, a danas redatelja i kulturnog diplomata, te na iznenađenje čitavog svijeta, bivši jugoslavenski, a danas slovenski kultni bend Laibach postao je prvi rock sastav u povijesti koji je nastupio u zatvorenoj državi Sjevernoj Koreji. U sukobu strogih ideologija i kulturnih različitosti, ovi su se glazbenici morali potruditi da provuku svoje pjesme kroz cenzorsku ušicu prije no što ih se izloži publici koja se nikada nije imala prilike susresti s alternativnim rock'n'rollom. Istodobno, duž granice dviju Koreja postavljeni su propagandni zvučnici, i najavljeno je odbrojavanje do rata. Njihove pjesme, njihovi snovi.

Morten Traavik je norveški redatelj i umjetnik, međunarodno aktivan u čitavom nizu umjetničkih žanrova. U Rusiji i Švedskoj studirao je kazališnu režiju, a poimanje svijeta kao pozornice i identiteta kao igre uloga često se pojavljuje u njegovim djelima, kao i karakteristično pretapanje umjetnosti, aktivizma i društvene tematike. Njegova natjecanja ljepote za stradalnice od mina, Miss Landmine Angola (2008) i Miss Landmine Cambodia (2009) dospjeli su na naslovnice i potaknuli burne rasprave širom svijeta. Ujedno je poznat i po nizu kontroverznih suradnji sa sjevernokorejskim umjetnicima i kulturnim tijelima, te je ovlašteni kulturni kontakt za tu zemlju.

Uġis Olte latvijski je redatelj i montažer koji voli ostati zaigran dok se bavi ozbiljnim temama. Glazbeno nadaren i uvjeren da snovi, mitovi i bajke mogu biti korisni alati za tumačenje suvremenih pripovijesti, kreirao je niz autorskih TV formata, glazbenih spotova te snimio i tri kratka filma - The Red Spot, KK2678 i King Of The Wild Things. U dokumentarnom žanru realizirao je dva filma - StuckinStikine (2007) i DoubleAliens (2015), koji su premijerno prikazani prošle godine u srednjemetražnoj konkurenciji IDFA-e.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 20.03.2017