Njujorško prepoznavanje Perforacija | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Njujorško prepoznavanje Perforacija

Predstava Lili Handel s kojom je Ivo Dimčev gostovao na njujorškom izdanju Perforacija nominirana je za prestižnu nagradu Bessie.

  • A
  • +
  • -

Ivo Dimčev, bugarski umjetnik koji u svom radu kombinira ples, performans, video i glazbu stvarajući jedinstven i snažan autorski doprinos preispitivanju medija žive izvedbe, čest je gost projekata udruge Domino kao što su festivali Queer Zagreb i Perforacije. Tako je njegova najpoznatija predstave Lili Handel otvorila Perforacije u njujorškom kazalištu La MaMa.

U Lili Handel Dimčev se bavi različitim značenjima i interpretacijama te na pozornici utjelovljuje figuru kojoj se ne može pripisati određeni spol. Priča je to o pokušaju zaustavljanja vremena i oživljavanje slave zvijezde koja je jednom bila predmet žudnje, a danas je samo jedno bezlično, aseksualno biće koje pokušava svoj život pretvoriti u kazališnu predstavu. Odbija publici dopustiti da tijelo promatra isključivo kao zabavljačko te manipulira tijelom kao objektom koje se troši i eksploatira na putovanju između narcizma i mazohizma.

Predstava je osvojila publiku i kritičare potvrda čega je i upravo objavljena nominacija za nagradu Bessie - New York Dance and Performance Awards koja se dodijeljuje u čast plesačice Bessie Schönberg umjetnicima na području plesa i srodnih formi. Nakon dvogodišnje pauze, nagrada Bessie ponovno će biti dodijeljena 24. listopada u kazalištu Apollo umjetnicima koji su svojim radom obilježili plesnu i performersku scenu prošle sezone.

Izvor: Queer Zagreb / Foto: Darko Vaupotić

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 20.07.2011