Noć knjige | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Noć knjige

Manifestacijom Noć knjige po prvi se puta u Hrvatskoj obilježava "Svjetski dan knjige i autorskih prava".

23.04.2012 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Tim povodom 23. travnja knjižare i knjižnice na širem području Republike Hrvatske, te drugi uobičajeni prostori za promoviranje knjiga i autora, postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa, koji traje od 18 sati do 1 sat iza ponoći.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te je večeri, s početkom u 18 sati, domaćin središnjeg događanja – tribine Knjiga u krupnom planu, na kojoj će se razgovarati o knjizi, njezinu statusu i budućnosti u hrvatskom društvu s predstavnicima nadležnih institucija i interesnih skupina.

U Noći knjige sudjeluje više od stotinu autora, urednika, prevoditelja, te podjednako veliki broj knjižnica, knjižara i klubova, diljem Hrvatske. U progam su se uključili i Hrvatsko društvo pisaca te Centar za ženske studije.

Ciljevi manifestacije su obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, promicanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, knjižnica, autora i čitatelja, povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina te tvrtki koje se bave knjigom u svrhu promicanja knjige i kulture čitanja, poboljšanje suradnje knjižara, nakladnika, medija i državnih institucija te otvaranje vrata dijaloga između književne produkcije i publike i organizacija tribina i diskusija koje bi poticale na međusobni dijalog u rješavanju problema statusa knjige, autora, prevoditelja, izdavača i knjižnica

Organizatori prve 'Noći knjige' su: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Detaljan program potražite ovdje.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.04.2012