Noć knjige | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Noć knjige

I ove godine, po treći put, 23. travnja u Hrvatskoj će biti obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava.

23.04.2014

FOTO: Ginny

Noć knjige 2014. bit će održana u 156 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a čak 370 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, kulturni centri, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 700 programa. Prvi put u manifestaciju su se uključili i vrtići, te zahvaljujući njihovu sudjelovanju i velikom ovogodišnjem odazivu škola, matineja je obogaćena programima koji nastoje ukazati na važnost čitanja i druženja s knjigom od najranije dobi. Neće manjkati ni prodajnih akcija i popusta, koji će se moći ostvariti u brojnim knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Organizirani su i sajmovi knjiga, dok će veliki broj knjižnica nuditi besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine i ostale pogodnosti. 

Noć knjige prepoznaje i afirmira nove prostore čitanja i druženja s knjigom. Tako će u hrvatskim bolnicama bolničko osoblje čitat pacijentima, a čitat će se i azilantima te djeci u dječjim domovima. Usto, za vrijeme trajanja manifestacije svi će hrvatski zatvorenici imati upaljena svjetla kako bi mogli čitati, a bit će im omogućeno i praćenje filmskog maratona na Trećem programu HTV-a. Nakladničke kuće donirale su knjige koje će se pokloniti hrvatskim bolnicama i zatvorima.

Za one koji Noć knjige žele provesti pored malih ekrana, Treći program Hrvatske televizije pripremio je filmski maraton ekranizacija poznatih književnih predložaka. Filmske ekranizacije književnih predložaka filmofili će imati prilike pogledati i u nezavisnim hrvatskim kinima u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici i Buzetu. Manifestaciji se pridružuje i Treći program Hrvatskog radija, posebnim programom koji uključuje razgovore, preporuke poznatih pisaca i čitanje ulomaka iz preporučenih djela.

U Noći knjige i natjecanje gradova u znanju iz književnosti, u kojem će sudjelovati ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka. U kvizu će sudjelovati 11 natjecateljskih ekipa u svakom gradu, a pobjedničke ekipe biti će nagrađene vrijednim knjigama. I to nije sve. Na poziv organizatora u Botaničkom vrtu u Zagrebu perfomans Raščitanje izvest će Siniša Labrović, koji će na osobit način komunicirati s biljnim svijetom.

Noć knjige prvi će put biti održana u Sloveniji i Crnoj Gori. Za tu su priliku organizatori u Hrvatskoj tamošnjim kolegama/organizatorima ustupili dosadašnja vizualna rješenja i pružili ostalu raspoloživu pomoć. Nakon što je proputovala cijelu Hrvatsku, izložba fotografija Kadar za čitanje 2013. bit će izložena 23. travnja u Ljubljani, u sklopu otvaranja Noči knjige. U Crnoj Gori svoje sudjelovanje potvrdile su sve značajne kulturno-obrazovne ustanove. Nekoliko izdavačkih kuća i institucija će dio svojih tiraža pokloniti građanima. 

Organizatori Noći knjige 2014. su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Noć knjige bit će održana 23. travnja diljem zemlje, a detaljan program manifestacije možete pronaći ovdje.
 
Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 22.04.2014