Noć muzeja | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Noć muzeja

Muzejski dokumentacijski centar i ove godine organizira edukativne radionice, predavanja, prezentacije svojih izdanja te 3D filmske projekcije.

30.01.2015 , Zagreb - Muzejski dokumentacijski centar

Prigodni program Muzejskog dokumentacijskog centra za Noć muzeja namijenjen je posjetiteljima svih dobnih skupina i uključuje niz filmskih projekcija za djecu i odrasle, predavanje i prezentaciju međunarodno nagrađivanih muzejskih plakata te edukativne radionice za najmlađe. Kompletan program Noći muzeja trajat će do 23 sata, a pratit će ga prigodna prodaja muzejskih izdanja i upoznavanje sa muzejskim izdavaštvom.

Za najmlađe MDC je pripremio edukativne radionice pod nazivom Učimo kroz igru koje počinju u 18 sati. Djecu i njihovu pratnju očekuju interaktivne kompjuterske igre, muzejske slikovnice i muzejske puzzle. Slijedi predavanje Borisa Ljubičića, koji će posjetitelje povesti u šetnju kroz međunarodno nagrađivane muzejske plakate. Ljubičić će otkriti kako pristupa dizajnu i sadržaju koji komunicira te posjetiteljima dati dublji uvid u iskorak od konvencionalnih vizualnih rješenja.   

Filmski dio programa započinje filmom Igračka ima srce. Film je potaknut pričama pojedinaca o igrama i igračkama iz različitih razdoblja, koje su ostale trajno zabilježen dio djetinjstva u gradskoj sredini. Film, nastao u produkciji Etnografskog muzeja u Zagrebu, rađen je u formi razgovora i intervjua sa sedam protagonista koji se prisjećaju svojeg djetinjstva. Posebnu dimenziju filmskom programu dat će projekcije 3D filmova Velika trešnja i Luka antičkog Nina u Zatonu. Velika trešnja rađena je u produkciji dubrovačkog Kulturno–povijesnog muzeja, kao dinamična 3D animacija u sklopu izložbe Stjepan Gradić: otac domovine. Animacija omogućuje posjetiteljima komunikaciju s događajima od otprije 350 godina i upoznavanje s arhitekturom Dubrovnika prije velikog potresa te stradavanjima i obnovom grada koja je uslijedila. Luka antičkog Nina u Zatonu impresivna je 3D animacija, rađena povodom velike izložbe Izgubljena luka, koja je postavljena 2011. godine u Arheološkome muzeju Zadar. Nastala na temelju istraživanja originalne konfiguracije morskog terena i rezultata geofizičkih ispitivanja na kopnu, gledateljima oživljava priču o luci nekadašnjeg antičkog municipija Aenone na rtu Kremenjača u Zatonu kod Zadra.

Voditeljica specijalne muzeološke knjižnice MDC-a Snježana Radovanlija Mileusnić predstavit će najnovija muzejska izdanja s najrazličitijih područja i upoznati posjetitelje sa širokim spektrom muzejskih sadržaja, tema, zbirki i predmeta. Kako ove godine MDC slavi 60.-u obljetnicu svoga rada, prvih 60 posjetitelja dobit će gratis višestruko nagrađivani Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke.

Program Noći muzeja u Muzejskom dokumentacijskom centru započinje u petak, 30. siječnja, u 18 sati. Točan raspored događanja potražite ovdje


Objavio/la ida [at] kulturpunkt 27.01.2015