Nova čitanja književnosti Magreba | kulturpunkt

Najave Festival

<

Nova čitanja književnosti Magreba

Četrnaesto izdanje Revije malih književnosti ugošćuje književnice i književnike iz zemalja Magreba, čija djela u Hrvatskoj dosad nisu prevođena ni objavljivana.

03.11.2018 - 07.11.2018
  • A
  • +
  • -

Booksina Revija malih književnosti održava se od 3. do 7. prosinca u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, a ovogodišnje, četrnaesto izdanje posvećeno je suvremenoj književnosti zemalja Magreba, odnosno Alžira, Maroka, Tunisa i Libije. Program pod nazivom Pobunjena želja osmišljen je u suradnji s Human Rights Film Festivalom u sklopu kojeg se festival održava i ove godine.  

Revija ove godine ugošćuje književnice i književnike čiji su radovi odavno prešli granice vlastitih zemalja, no u Hrvatskoj njihova djela nisu prevedena i objavljena. Sa željom da njihovo stvaralaštvo učini dostupnije domaćoj čitateljskoj publici, Kulturtreger u sklopu Revije objavljuje i antologiju suvremene književnosti Magreba naslova Ovo tijelo nije kuća.

U programu sudjeluje Mohammed Berrada, marokanski književnik, kritičar, prevoditelj Barthesa i Le Clézija, sveučilišni profesor i autor sedam nagrađenih romana prevedenih na francuski, engleski, španjolski, portugalski i norveški. Iz Tunisa dolaze dvojica već kanonskih pisaca i sveučilišnih profesora. Chokri Mabkhout je lingvist, doktor književnosti, urednik i prozni pisac, dobitnik najprestižnije međunarodne nagrade za arapsku književnost Arab Booker za roman Talijan. Habib Selmi je autor osam romana i dvije prozne zbirke, dvaput u užem izboru za Arab Booker, smatran jednim od najvažnijih suvremenih pisaca u arapskom svijetu.

Iz Alžira stižu pjesnikinje Samira Negrouche i Lamis Saidi. Obje su u svijet književnosti došle izvana (Negrouche je diplomirala medicinu, Saidi računarstvo). Saidi piše na arapskom i prevodi s više jezika. Negrouche piše na francuskom, prevodi, a i sama je prevedena na preko dvadeset jezika. U svojim tekstovima i izvedbama Negrouche često surađuje s vizualnim umjetnicima i glazbenicima.

Proznu stranu Alžira predstavit će Abderrazak Boukeba i Bachir Mefti, prevođeni pisci i novinari. Boukeba je uvršten u izbor Beirut 39 najboljih arapskih pisca mlađih od 40 godina, dok je Mefti romanom Igračka vatre ušao u uži izbor za Arab Booker 2012. Naposljetku, iz Libije će doći pjesnikinja i novinarka Kholud Elfallah, uvrštena u francuske i njemačke antologije suvremene arapske književnosti. Elfallah je predsjedala komisijom Foruma Arapske umjetnice u vrijeme slobode, održanom u Benghaziju 2012. Radi kao urednica kulturne rubrike lista Al-Arab koji izlazi u Londonu te izdaje mjesečnik za kulturu Al-Rawaya (Roman).

Goste Revije i njihove tekstove odabrala je Zeina G. Halabi, profesorica arapske književnosti u Bejrutu, koja navodi: "Književnici koje ćete upoznati razigrani su, dijasporski, kanonski ili će to tek postati. Zajedno i pojedinačno predlažu nam nove načine čitanja književnosti Magreba danas. Oni iznova potvrđuju da arapska književnost nastavlja isticati razliku i raznolikost te beskrajnu odlučnost da govori o emancipaciji i priziva uzvišenost".

Organizator Revije malih književnosti je Udruga za promicanje kultura Kulturtreger/Booksa, a organizatori Human Rights Film Festivala su Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture "URK”.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 21.11.2018