Nova čitanja starih klasika znanosti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nova čitanja starih klasika znanosti

Radiona.org otvara godinu Pulsiranjem sputanih i Atomima, zvjezdanim prašinama i bitovima, dvjema izložbama posvećenima znanstvenicima i inovatorima.

05.01.2017 - 14.01.2017 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

Radionin projekt Re-Making / Re-Mixing History nastavlja se u Galeriji Miroslav Kraljević predstavljanjem dviju izložbi naslovljenih Pulsiranje sputanih i Atomi, zvjezdane prašine i bitovi. Prva izložba otvara se 5. siječnja s početkom u 20 sati, a druga 10. siječnja s početkom u 20 sati.

Sve što je bilo genijalno u prošlosti bilo je ismijano, osuđeno, suzbijeno i potisnuto – samo kako bi se pojavilo još moćnije i iz borbe niknulo još pobjedonosnije. — Nikola Tesla

Dvije nove izložbe iz serije Re-Making / Re-Mixing HistoryPulsiranje sputanih i Atomi, zvjezdane prašine i bitovi kronološki obrnutim slijedom tematiziraju znanstvenike i inovatore od početka 19. stoljeća prema srednjem vijeku, sve do starog vijeka. Obje izložbe bave se radovima inovatora/znanstvenika čije ideje, zamisli ili rješenja nisu naišli na naročit odjek u vremenu u kojem su živjeli – jedni su bili ignorirani ili ismijani, drugima je bio zabranjen daljnji rad, a neki su protjerani iz svojih gradova i osramoćeni ili pred istom klikom zastrašene javnosti tragično pogubljeni.

Autori radova na izložbama iz serije Re-Making / Re-Mixing History sudjelovali su u zbivanjima s kraja 20. i početka 21. stoljeća kad se razvoj pojedinih disciplina odvijao zaprepašćujuće brzo – razvoj društva na krilima industrijske revolucije, velika otkrića u medicini, biologiji, matematici, fizici… Početkom 21. stoljeća svjedočimo munjevitom razvoju novih tehnologija i materijala, često ne propitujući posljedice toga razvoja, kako iz etičke, tako i iz višeznačne perspektive ljudskih prava (koja karakteriziraju i industrijsku revoluciju), te nerijetko zanemarujući pitanje onečišćenja okoliša, autorstva, slobode dijeljenja informacija ili pitanje privatnosti.

Izložbe Pulsiranje sputanih i Atomi, zvjezdane prašine i bitovi predstavljaju artefakte kao fragmente novih čitanja starih klasika znanosti upotrebom novih tehnologija poput lasera, 3D printera, mikrokontrolera i senzora. Radovi nisu dokumentarnog karaktera niti autori izvode replike poznatih strojeva, već re-interpretiraju tadašnje ideja ispred svog vremena.

Ovdje se neminovno otvara pitanje: Što zapravo znači biti ispred svog vremena? Nije li to pozicija koja se suprotstavlja paradigmatskom zaostajanju sustava koji ne dozvoljava razvoj zbog straha od vlastite demistifikacije i dekonstrukcije? Nije li to neizvjesno propitivanje ugodnog i neugodnog, uobičajenog i neuobičajenog, izlazak iz "prokušanih" i "dokazanih" rutina?

Suprotno prošlim vremenima doba novih tehnologija potiče afirmativni razvoj i kompetitivnost, no bez etičkog odnosa prema budućnosti, osim imaginarnog turističkog leta u svemir, svekolikog konzumerizma i kulture must have "gadgetizma".

Izlažu: Alenka Dmitrović, Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Mario Pavlić, Damir Prizmić; kustosica: Deborah Hustić; dizajn: Ana Labudović; lektura: Vesna Zednik.

Izložba Pulsiranje sputanih otvorena je do 9. siječnja, a Atomi, zvjezdane prašine i bitovi do 14. siječnja. Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 12 do 19 sati, nedjeljom od 11 do 13 sati, a u petak, 6. siječnja, izložba Pulsiranje sputanih je zatvorena. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.01.2017