Nova dimenzija putujućih festivala | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Nova dimenzija putujućih festivala

Na završnici Sisačkog ekološkog filmskog festivala publika je najboljim filmom proglasila The man who lived on his bike kanadskog redatelja Guillaumea Blancheta.

  • A
  • +
  • -

Sisački ekološki filmski festival (SEFF) jedini je putujući filmski festival koji u svom programu, osim filmskih projekcija, obuhvaća i radionice za djecu i mlade te ekološke tribine i predstavljanje knjiga. Osim edukativno-ekološkog karaktera, ovaj festival promovira zdravlje i ekološki turizam. Nakon prve, probne godine publika je ovakav festival ocijenila neophodnim za regiju koja je često sinonim za najzagađenije područje. Film kao vizualni medij uz ekološke kratke filmove iz cijelog svijeta poprima socio-edukativni aspekt i postaje moćno oružje za borbu protiv zagađenja.

Sisački ekološki filmski festival pokazao je, smatraju organizatori, novu dimenziju putujućih festivala: filmove je pogledalo više od 1500 djece i odraslih budući da je festivalski tim, od 13. do 25. svibnja, posjetio škole, vrtiće, domove kulture i knjižnice. Nakon dva tjedna boravka ekspedicijskog filmskog tima SEFF-a na području Unsko-sanskog kantona i Sisačko-moslavačke županije, publika je odabrala najbolje filmove na završnici u Sisku.

Najvišu ocjenu dobio je film The man who lived on his bike kanadskog redatelja Guillaumea Blancheta. Film koji je mladi Blanchet posvetio svome ocu koji je kao i on zaljubljenik u bicikl, na dinamičan i komičan način prikazuje doslovan život na ovom jedinstvenom ekološki prihvatljivom prijevoznom sredstvu. Brzim kadrovima i samom idejom, ovaj trominutni film osvojio je publiku ne samo na završnici nego i u svim mjestima kroz koje je festivalski tim prošao na svom putu dugom preko 700 kilometara. Uz kanadski film, visoke su ocjene dobili i filmovi Contagion Bjelorusa Egora Gaevskog, Tu pored puta Rasima Karalića, Park ljubavi Lane Kosovac, te One mladog Argentinca Luisa Sergija Jaime.

Festivalski tim bio je sastavljen od šest volontera iz Danske, Poljske, Francuske, Ukrajine i Kanade, koji su zajedno s domaćinima posjetili oko dvadeset i pet mjesta gdje su publici prikazali kratke filmove ekološkog karaktera. Na svom putu doživjeli su mnoštvo anegdota i avantura koje će zajedno pokušati opisati u knjizi najavljenoj kao "posljedica ovog jedinstvenog putujućeg filmskog festivala o zaštiti okoliša". Volonteri su došli na festival preko Međunarodne volonterske mreže te je Volonterski centar iz Zagreba proglasio SEFF jubilarnim 150. volonterskim kampom koji se odvija u Hrvatskoj.

Uz projekciju filmova, u mjestima su se odvijale i tribine, izložba fotografija Nikole Šolića, filmske radionice, likovne radionice, te biciklijade i ostale popratne manifestacije. Sljedećih dana SEFF u gostima posjetit će mnoge gradove u Hrvatskoj, a već od petka, 31. svibnja, predstavit će se u zagrebačkom KIC-u.

Izvor: SEFF

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.05.2013