Nova iskustvena dimenzija | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Nova iskustvena dimenzija

38. Međunarodni dan muzeja ove se godine obilježava diljem Hrvatske pod temom Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika.

18.05.2018
  • A
  • +
  • -

U petak 18. svibnja muzeji diljem Hrvatske otvorit će svoja vrata posjetiteljima obilježavajući 38. Međunarodni dan muzeja. Nositelj manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar na čiju se inicijativu Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava od 1980. godine.

Ovogodišnja tema Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika koju je odredio Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu ukazuje na muzeje kao društveno odgovorne institucije koje svake godine preispituju svoju djelatnost nastojeći prenijeti vrijedno nasljeđe na suvremen način publici digitalnog doba i prilagoditi svoje djelovanje izazovima suvremenog društva. 21. stoljeće obilježeno je brojnim dostignućima na području tehnologije, znanosti i medicine, ubrzanim ekonomskim povezivanjem i globalizacijom koja počiva na novim informacijskim tehnologijama, stoji u najavi. Na tragu te znanstveno – tehnološke revolucije i sveopćeg civilizacijskog napretka muzeji danas zauzimaju sve aktivniju ulogu u društvu postajući kulturna središta unutar svojih zajednica i mjesta inkluzije koja zadovoljavaju različite kulturne, obrazovne i socijalno-komunikacijske potrebe svojih korisnika, nudeći pojedincima nova partnerstva i mogućnosti umrežavanja bez obzira na njihov statusni, socijalni ili društveni background.

Organizatori najavljuju kako će se, u skladu s ovogodišnjom temom Dana muzeja, muzeji diljem Hrvatske predstaviti kao institucije koje povezujući baštinu i umjetnost sa suvremenim komunikacijskim tehnologijama spajaju virtualni i realni prostor u novu iskustvenu dimenziju koja povećava kulturnu participaciju i zadovoljstvo posjetitelja, utječe na njihove osjećaje i vrijednosti te ih motivira na promišljanje povijesti i suvremenog života.

Među stotinjak programa organizatori izdvajaju projekt Muzeja i galerija Konavala koji će javnosti predstaviti audio-vizualni vodič Smart Guide, vodič kroz muzejski postav i povijest Konavala, zatim audio vodič namijenjen pametnim telefonima i tabletima koji donosi niz kratkih priča o lokalitetu rijeke Ljuta, online izložbenu crticu Vlaho Bukovac i glazba te 3D fotogrametriju stećaka s UNESCO-va lokaliteta Sveta Barbara. Hrvatski povijesni muzej organizira radionicu izrade animiranog filma tehnikom stop animacije namijenjenu mlađim posjetiteljima. Polaznici radionice, koja se nadovezuje na izložbu Nedostupna baština, suvremenim će tehnologijama interpretirati povijesne događaje i osobe i svojom kreativnošću ih oživjeti u virtualnom svijetu, a glavni junaci animiranog filma postat će Ilustrirani likovi iz hrvatske prošlosti koje je kreirao poznati svjetski ilustrator Milan Trenc. Koristeći medij javnog prostora Hrvatski prirodoslovni muzej uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba organizira manifestaciju Muzeji izvan muzeja u kojoj sudjeluje više muzejskih kuća - Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej Nikola Tesla, koje će u paviljonu u Cesarčevoj ulici u Zagrebu predstaviti bogatu kulturno-povijesnu baštinu o kojoj skrbe kroz izložbu najprepoznatljivijih muzejskih predmeta.

Muzejski dokumentacijski centar Međunarodni dan muzeja obilježava najavom novog elektroničkog projekta – Književna baština u muzejima, koji u skladu s temom Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika želi povezati književnike, muzeje i suvremene korisnike. Radi se o prvom tematskom online vodiču kroz muzeje, zbirke i ostale baštinske ustanove u Hrvatskoj koje čuvaju vrijednu ostavštinu 262 književnice i književnika, a među šestotinjak predmeta koji kod virtualnih posjetitelja bude znatiželju i interes za pomak iz virtualnoga u realni svijet muzejskih prostora našli su se i lepeza od nojeva perja Ivane Brlić-Mažuranić, ukrasni jastučić Vladimira Nazora poklon AFŽ-a iz 1945., numizmatička zbirka Augusta Šenoe, trinidadska pokladna maska Sunce Jože Horvata, jednooki plišani medvjedić Jagode Truhelke te studentski indeks Ivana Gorana Kovačića.

Vrijedna inicijativa dolazi iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla koji kroz projekt Nikola Tesla. Migrant propituje temu migracija. Kako bi doprinijeli što boljoj integraciji migranata u društvo i potaknuli kulturni razvoj zajednice iz muzeja najavljuju formiranje web platforme za razmjenu znanja i informacija vezanih uz tehnološke inovacije namijenjene migrantima i izbjeglicama te poticanje aktivne participacije izbjeglica i preostalih marginaliziranih skupina u muzejskim programima.

Posjet stalnim postavima i raznim drugim programima u muzejima i galerijama diljem Hrvatske je besplatan, a cjelokupni program obilježavanja 38. Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 18.05.2018