Nova kulturna i kreativna industrija | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nova kulturna i kreativna industrija

Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije izložba je nastala u sklopu međunarodnog, multilateralnog, interdisciplinarnog projekta.

28.01.2016 - 10.02.2016 , Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc
  • A
  • +
  • -

Putujuća izložba Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije nastala u sklopu međunarodnog projekta kojeg je inicirao Labin Art Express XXI dolazi 28. siječnja u Dnevni boravak DC Rojc. Otvorenje izložbe je u 20 sati, a u 20.30 sati u sklopu izložbe bit će prikazan film Stara škola kapitalizma autora Želimira Žilnika.

Rudnici kulture projekt je multilateralne, međunarodne, interdisciplinarne suradnje. Prva faza projekta završena je izložbenom turnejom Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije (3. studeni - 13. prosinca 2014.), u sedam bivših rudarskih mjesta od Slovenije do Crne Gore.

U drugoj fazi (1. siječanj 2015. - 31. prosinac 2016.) osnovni je cilj daljnje širenje, razvoj i formalizacija regionalne, suradničke platforme za revalorizaciju, zaštitu i revitalizaciju vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, u kojoj je rudarstvo bilo ne samo jedan od generator gospodarskog i sve općeg društvenog razvoja, nego i jedno od rijetkih područja u kome su tradicionalna povezanost i solidarnost njegovih najvažnijih aktera – rudara nadišli kasnije nacionalne i (novo)državne podjele i sukobe.

Cilj je također da se regionalna platforma, kao međunarodna udruga, proširi i na ostale zemlje jugoistočne Europe (Albanija, Grčka,Turska,Bugarska,..), s ciljem osnivanja europske kulturne platforme, koja će uz potporu EU fondova omogućiti ponovnu uspostavu veza između bivših rudarskih mjesta i regija te njihovu kulturnu i druge oblike suradnje, u svrhu iniciranja i provedbe zajedničkih projekata vezanih za eksploataciju rudarske i industrijske baštine generalno, kao nove kulturne i kreativne industrije na ovim prostorima.

Više informacija potražite ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 26.01.2016