Nova mapa beogradske kulture | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Nova mapa beogradske kulture

Beogradska nezavisna kulturna scena od 25. listopada do 5. studenog organizira program koji predstavlja aktualni presjek njene raznovrsnosti i potencijale.

  • A
  • +
  • -
U programu Beogradska nezavisna kultura - Na sopstveni pogon - koji ukazuje na probleme i izazove sa kojima se nezavisna kultura suočava, ali i na moguća rješenja za njihovo nadilaženje - sudjeluje gotovo 30 organizacija, kulturnih centara, inicijativa i neformalnih grupa, koje su većinom članice Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), a predstavit će više od 70 programa na lokacijama širom Beograda - od Zemuna do Krnjače.

Vodeći publiku kroz drugi, kreativni Beograd, koji nije samo u najužem centru, već i na periferiji, program Na sopstveni pogon predstavlja novu mapu beogradske kulture koja je danas znatno drugačija nego prethodnih desetljeća, prije svega zahvaljujući inovativnim programima nekoliko desetina organizacija, umjetničkih grupa i inicijativa sa nezavisne kulturne scene. 

Važne institucije godinama su zatvorene zbog rekonstrukcije ili još čekaju sanaciju, a veći broj nekada kultnih mjesta više ne postoji ili su izgubili publiku zbog pasivnosti. Iako se na prvi pogled čini da je kulturna scena zamrla i da su nove generacije za nju nezainteresirane, činjenica je da je u 21. stoljeću zapravo promijenjena mapa punktova - živih mjesta na kojima se stalno nešto događa, gdje se kultura stvara. U centru i na  periferiji, unutrašnjim dvorištima, tržnim centrima, školama, industrijskim zgradama, na katovima, u podrumima, spremištima, pored rijeka ili usred vreve tranzitnog prometa, povremeno u gostima kod institucija, ali i na ulicama, već godinama se zbiva nešto važno, drugačije. 

Intenzivan desetodnevni program Na sopstveni pogon trenutni je presjek te ponude, a obuhvaća izložbe, kazališne predstave, javne diskusije, prezentacije, performanse, radionice, koncerte i DJ nastupe, javna čitanja, multimedijalne programe, video i filmske projekcije.

Počevši od festivala suvremenog plesa Kondenz (Stanica), publici će biti ponuđeni dnevni i večernji, pa i noćni programi, poput performansa Spavanje u Trećem Beogradu (Krnjača), gdje je u tijeku i izložba predstavnika Rusije na 54. Bijenalu u Veneciji Kolektivne akcije. Program obuhvaća i izložbe Press photo Serbia (Centar za razvoj fotografije), Arhitektura za poneti Slobodana Maldinija (nKA), In memoriam srpskom selu / DNK za veštačku oplodnju Zorana Rajšića (Bazaart). U Ozonu će biti predstavljena retrospektiva novinske fotografije, Remont predstavlja Artyčok, projekat nekomercijalne televizije Akademije lijepih umjetnosti u Pragu... 

Kazališni program obuhvaća predstave Odabrani se bude (Mimart), Kod Nastasijevića (Dah teatar) i Psi (ERGstatus), a u ponudi su i radionice breakdancea, kazališta sjena i cirkuske kazališne tehnike u BIGZ-u. 

Debatni program obuhvaća javne razgovore o položaju umjetničkih organizacija u odnosu na kulturne institucije i civilni sektor, o ulozi nezavisnog kulturnog sektora u projektu Beograd 2020, kao i o javnim prostorima za kulturu s fokusom na Magacin u Kraljevića Marka.

Bit će održane i javne diskusije o autonomiji sveučilišta (Centar za kulturnu dekontaminaciju), perspektivi studiranja na umjetničkim akademijama (SEEcult.org) i stanju radničke borbe u Srbiji (Kontekst u mesnoj zajednici).

U Reksu će, kao uvod u sedmi filmski festival Slobodna zona, nastupiti Boris Kovač (Srbija) i David Yengibarian (Armenija), a jazz-koncerti i DJ nastupi bit će organizirani u KC Grad.

Program Na sopstveni pogon nudi i književne promocije u vrijeme Sajma knjiga u Beogradu, pa će u KC Grad gostovati Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske, kao i kuća Rende, a u Reksu američki umjetnik i pisac Brett Bloom.

Na svim lokacijama prodavat će se mjesečnik Liceulice, a program će biti zatvoren multimedijalnim Festivalom besmislenih i beskorisnih veština - LEFEB u Zemunu, u organizaciji ZMUC-a i Korneta, koji je zabranjen samo za profesionalne političare.

Osim raznovrsnim programom širom grada, nova mapa beogradske kulturne scene bit će predstavljena i dvojezičnim katalogom sa adresarom svih sudionika i prostora u kojima djeluju.

Sudionici programa Na sopstveni pogon su ApsArt, Bazaart, BIGZ, Cirkusfera, CZKD, Centar za razvoj fotografije, Dah teatar, Dez org, ERGstatus, Hop.la!, Kiosk, Kontekst u mesnoj zajednici, Kornet, Kulturni front / KC Grad, Liceulice, Magacin, Mimart, nKA, O3one, Plavo pozorište, KC Reks, Remont, SEEcult.org, Stanica Treći Beograd i ZMUC.

Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u suradnji sa svim ostalim sudionicima programa Na sopstveni pogon.

Projekat je podržala Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Više o programu potražite ovdje.
Izvor: SEEcult

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.10.2011