Nova mogućnost za podršku | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Nova mogućnost za podršku

ECF namjerava u regiji otvoriti Balkanski fonda za promicanje kulture (BIFC). Organizacije nezavisne kulture iz zemalja bivše Jugoslavije pozvane su prijaviti se za upravljanje. 

  • A
  • +
  • -

Europska kulturna fondacija (ECF) namjerava osnovati Balkanski fond za promicanje kulture (BIFC) u samoj regiji Balkana. U tom cilju raspisan je natječaj za izbor organizacije koja bi pristala rukovoditi BIFC, čiji bi glavni cilj ostao jačanje regionalnog nezavisnog kulturnog sektora i dijela civilnog društva.

Partneri u ovoj inicijativi, ECF i Institut za otvoreno društvo (OSF), pozivaju organizacije s prostora bivše Jugoslavije, da se prijave na natječaj i ponude prijedloge za uspostavljanje i razvoj fonda u regiji. Lokalni BIFC bio bi zasnovan na iskustvu i radu koji su do sada ostvarili ECF i BIFC Hub, no bio bi usmjereni  prema novim mogućnostima za partnerstva.

Podsjetimo, BIFC je osnovan 2006. godine, zajedničkim snagama organizacija ECF, HIVOS (Humanist Institute for Cooperation with Developing Countries) i OSF, a ubrzo je dobio podršku i drugih donatora. Po isteku trogodišnjeg partnerstva s organizacijom HIVOS, konzorciju partnera pridružilo se 2010. godine i Ministarstvo kulture Slovenije. 

Radi daljnje podrške kulturi na Balkanu, 2010. godine u Ljubljani je osnovan  BIFC Hub, kao nezavisna organizacija kojim upravlja Asociacija, mreža slovenskih nevladinih umjetničkih i kulturnih organizacija. BIFC Hub do sada je uspješno djelovao kao točka kontakta na Balkanu, surađujući s programskim timom BIFC-a u sjedištu Europske kulturne fondacije u Amsterdamu.

"Svi financijski partneri BIFC fonda uvijek su ga smatrali tek privremenim rješenjem koje je trebalo pomagati kulturnim akterima zemalja regije, dok se ne okonča proces integracija u EU. Iako je u tom smislu vidljiv pomak, posebno u Hrvatskoj i Srbiji, regija se i dalje suočava sa mnogim izazovima na političkom, ekonomskom, socijalnom i kulturnom nivou", naveo je ECF koji nezavisni kulturni sektor smatra pogonom promjena i stvaranja otvorenijih društava. "Zato je ključno nastaviti podršku nezavisnom kulturnom sektoru na Balkanu, čak možda i više nego do sada, s obzirom da je globalna ekonomska kriza posebno pogodila taj, i ranije osjetljiv, sektor društva, koji se sada suočava s rizikom da bude još više fragmentiran, možda i potpuno raspršen, zbog smanjenja međunarodnih izvora financiranja i štednje na nacionalnim i lokalnim nivoima", poručuju iz fondacije. 

Stoga je zaključeno kako je potreban zaokret od projektno bazirane kratkoročne pomoći prema dugoročnoj podršci odabranim ključnim organizacijama na lokalnom nivou. To zahtijeva uspostavu novih odnosa između donatora i korisnika sredstava, odnosno jačanje njihove suradnje koju je moguće postići samo bliskim radom s odabranim projektima, od njihovog razvoja preko implementacije do evaluacije. Zaključeno je i kako je izuzetno važno unaprijediti zagovaranje promjena kulturnih politika, jačanje regionalne suradnje i procesa evropskih integracija. Sve to se, kako je navedeno, može postići samo posvećenim lokalnim prisustvom: "BIFC u samoj regiji idealno bi objedinio i aktivnosti samog fonda i BIFC Hub-a".

Poziv organizacijama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Kosova i Slovenije da se prijave na ovaj natječaj ostaje otvoren do 31. kolovoza. Budžet BIFC-a za 2012. godinu iznosi 270 tisuća eura, dok je ECF je obećala da će za naredni trogodišnji period od 2013. do 2015. godine, osigurati proračun od 150 i 200 tisuća eura. 

Detaljne informacije o natječaju možete pronaći na istaknutom linku

Izvor: BIFC

 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 20.06.2012