Nova nepoznata glazba | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Nova nepoznata glazba

DAF i Muzički salon Studentskog centra izdali su zbornik posvećen akademiku Nikši Gligi.

  • A
  • +
  • -

U povodu 65. rođendana muzikologa, promotora, pedagoga i leksikografa Nikše Glige, zagrebački nakladnik DAF i Muzički salon Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu izdali su Gligi posvećen svečani zbornik, naslovljen Nova nepoznata glazba. Zbornik su uredili Dalibor Davidović i Nada Bezić.

Nikša Gligo bio je dugogodišnji voditelj Muzičkog salona Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, u legendarnom razdoblju ove institucije. Kao umjetnički direktor Muzičkog biennala Zagreb, naročito u drugoj polovici sedamdesetih godina, sudjelovao je u profiliranju ovoga festivala u međunarodno prepoznatljivu lokaciju suvremene umjetnosti, i ne samo glazbene. Svojom je znanstvenom i nastavnom djelatnošću, kao redovni profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i gostujući profesor na nekoliko inozemnih sveučilišta, bitno proširio okvire muzikoloških istraživanja uključivanjem avangardnih i multimedijskih umjetničkih pojava 20. stoljeća. Kao autor leksikonskih djela i rasprava o glazbenim terminima dao je dalekosežan doprinos standardiziranju hrvatskoga glazbenog nazivlja.

Zbornik Nova nepoznata glazba bit će predstavljen u srijedu, 9. siječnja u 19 sati, u Polukružnoj dvorani Teatra &TD. Na promociji će Zagreb Trio izvesti u zborniku objavljene skladbe Silvija Foretića, Marka Ruždjaka, Miloša Raičkovića i Ališera Sijarića, posvećene Nikši Gligi.

Izvor: SC

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 02.01.2013