Nova Queer Zagreb Sezona | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Nova Queer Zagreb Sezona

Udruga Domino predstavila je program za prvi kvartal 2014. u kojoj će predstaviti dvadesetak umjetnika iz Australije, Amerike, Azije i Evrope.

  • A
  • +
  • -

U utorak, 28. siječnja na konferenciji za medije održanoj u MSU-u, Zvonimir Dobrović, ispred udruge Domino, predstavio je program za prva tri mjeseca 2014. Sezone Queer Zagreba u sklopu koje će predstaviti dvadesetak umjetnika iz Australije, Sjeverne Amerike, Azije i Europe.

Na konferenciji je predstavljen program jedne od nekolko linija aktivnosti te organizacije. Queer Zagreb Sezona – za naredna 3 mjeseca. Sezona od siječnja do ožujka obuhvaća umjetničku rezidenciju petero australskih koreografa i plesača koji borave u Zagrebu radi rada na novoj predstavi koja će premijerno zaigrati u 2015. godini, zatim obljetnički program Queer MoMenate, filmski programa koji se održava svaki mjesec već desetu godinu. U veljači se tako izravno s Berlinalea Zagrepčanima pridružuje i poznati redatelj queer eksperimentalne kinematografije Jerry Tartaglia, a u ožujku Domino predstavlja hrvatsku premijeru indie ljubavne lezbijske drame Dvojina.

Dobrović je na konferenciji rezimirao 2013. godinu u kojoj su organizirali preko 100 javnih kulturnih događanja što je pokazalo da je transformacija Queer festivala u Queer Zagreb Sezonu bio uspješan eksperiment. "Sada kroz cijelu godinu imamo bogat filmski program te umjetničke rezidencije i međunarodna gostovanja. Posebno smo ponosni da ulazimo u desetu godinu uzastupnog mjesečnog prikazivanja filmova queer tematike, u sklopu programa Queer MoMenti, što Zagreb čini jedinim gradom u jugoistočnoj Europi s takvom tradicijom. Baš negdje oko Dana žena imat ćemo premijeru slovensko-hrvatsko-danskog filma Dvojina s kojim ćemo 'pokviriti' malo patrijarhalne običaje." - istaknuo je Dobrović.  

Domino je kroz Queer Zagreb Sezonu ostvarila i brojne bilateralne međunarodne suradnje pa tako pored inozemnih umjetnika koji nastupaju u Hrvatskoj, domaći će umjetnici imati priliku igrati svoje predstave ili boraviti na rezidencijama u inozemstvu. Bruno Isaković je s predstavom Nečastive gostovao u Chicagu, New Yorku i Tokiju, a upravo s tom predstavom će se 2. veljače u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti, otvoriti izvedbeni dio Queer Zagreb Sezone, prije ponovne turneje Nečastivih u Južnoj Koreji i Japanu. 

Izvedbeni program u Zagrebu nastavit će gostovanje venezuelansko-kanadskog umjetnika Josea Navasa čija će se predstava Personae igrati 15. ožujka u Zagrebačkom plesnom centru. Suradnja je ostvarena i sa Studijom za suvremeni ples pa će od sada gostujući plesni umjetnici održavati i radionice i predavanja za članove SSP-a te i širu domaću plesnu scenu. Trenutno se na istraživačkoj rezidenciji u Zagrebu nalazi grupa plesnih umjetnika iz Australije, koji rade na projektu Kingdom koji će premijeru doživjeti naredne godine. Predstavljeno je i novo izdanje u biblioteci udruge Domino, koja je do sada objavila oko 25 knjiga. Riječ je o drugom dijelu dnevničkih zapisa Susan Sontag Kao što je svijest upregnuta u jarmu tijela, a najavljen je i prijevod romana Samac Christophera Isherwooda.

Za naredno razdoblje udruga najavljuje već oblikovan bogat raspored događanja, uz dobro znana imena poput Raimunda Hoghea u travnju, bogat izvedbeni svibanj koji uključuje završnu fazu EU projekta Performing Gender koji uključuje i mini-festival Genderformance - program posvećen odnosu roda i koreografije s gostovanjima umjetnica s Filipina, iz Koreje, Indije i drugih zemalja te Dutch Dance Days s fokusom na nizozemsku plesnu scenu koji će predstaviti Jana Martensa, Mora Shanija i Giuliju D'Anno.

Izvor: Domino

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 29.01.2014