Nova tehnika, jednaka kvaliteta | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Nova tehnika, jednaka kvaliteta

Nove sezone riječkog Art-kina Croatia i zagrebačkog kina Tuškanac nude zanimljivu filmsku jesen.

  • A
  • +
  • -

Art-kino Croatia otvara šestu sezonu ulaskom u digitalnu eru i premijerom filma Slučajno. Drama Tanje Golić svojevrstan je hommage riječkoj arhitekturi i industriji te istovremeno teška i divna posveta arhitekturi ljudskih odnosa. Slučajno je sniman na riječkim lokacijama te je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra temeljem sporazuma o suradnji u jačanju lokalnih filmskih kapaciteta.

Do kraja rujna riječku publiku očekuje nagrađivani film No Pabla Larraina, glazbeni dokumentarac Marley o najpoznatijem reggae glazbeniku, finalisti Manhattan Short Film Festivala, izbor iz programa devetog festivala 25 FPS te Festivala filmova o ljudskim pravima.

Od 2. listopada na repertoaru Art-kina naći će se filmski program festivala Moje, Tvoje, Naše, dok će ostatak listopada proći u znaku predstavljanja talijanske, češke, korejske i japanske kinematografije. 

Krajem studenog u Art-kinu bit će prikazan ciklus filmova Claire Denis, poznate i nagrađivane francuske redateljice čiji se dolazak očekuje za svečano otvorenje programa. Isti ciklus prikazat će i kino Tuškanac kao "krunu ovosezonskog programa" u suradnji s Festivalom nevidljivog filma i Francuskim institutom. 

Prije Claire Denis, zagrebačkoj će se publici predstaviti Vukovarski filmski festival te projekt 5 dana Sarajeva u Zagrebu, prezentacija sarajevske kulturne scene kroz filmove, izložbe, koncerte, promociju knjige i kabaret Zane MarjanovićU posjet kinu Tuškanac sredinom rujna dolaze Kinoteka Makedonije te krajem listopada Slovenski filmski arhiv s izborom igranog i kratkog filma.

Bjelovarski DOKUart, festival kreativnog dokumentarca, 18. i 19. listopada predstavit će izbor iz svog festivalskog programa: tri iznimna dokumentarca, među kojima su i dvije hrvatske premijere, a uslijedit će premijera dokumentarnog filma Hrvatskog filmskog saveza Ovrha redatelja Nevena Hitreca koji se bavi bolnom temom hrvatskog društva - nemogućnošću vraćanja kredita i dugova bankama i kamatarima, s posljedicom ovrhe nekretnine.

Na programu su već tradicionalni jesensko-zimski ciklusi japanskog i korejskog filma, deset iberoameričkih filmova iz Portugala, Španjolske, Brazila, Čilea i Argentine te revija suvremenog talijanskog filma.

U sklopu istraživačkog projekta Žena u gradu, grad na filmu publika će moći provjeriti bezvremenost filmskih naslova poput Žive istine, Slučajnog života ili Resnaisova Hirošima, ljubavi mojaNekoliko vikenda u suradnji s Hrvatskom kinotekom bit će posvećeno hrvatskome filmu, a nastavljaju se i programi Kratkoga utorka.

Program Art-kina Croatia dostupan je ovdje, a kina Tuškanac ovdje.

M.M. / Art-kino Croatia / kino Tuškanac

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.09.2013