Novac, teritorij, kultura, društvo i okoliš | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Novac, teritorij, kultura, društvo i okoliš

Ovogodišnji Think Space pod vodstvom gosta kustosa Ethel Baraone Pohl i Cesára Reyesa Nájera ulazi u završnicu.

Marshall Curry, If a tree falls, 2011.

  • A
  • +
  • -

"Nekonferencija" Think Space održava se po treći put u Zagrebu, ove godine do 11. do 13. lipnja, uz gostovanje brojnih stranih arhitekata, predavača, spisatelja i kritičara iz cijelog svijeta koja se u ovoj godini bavi sveprisutnom temom novca, te propituje njegove utjecaje na oblikovanje teritorija, kulturu i društvo i okoliš. Predstavlja progresivne ideje na sjecištu arhitekture, sociologije, ekonomije i programiranja, koje istovremeno radikalno propituju prostorne, socijalne i urbanističke odnose zasnovane na kapitalizmu. 

Nakon tri arhitektonska međunarodna natječaja, poziva za objavu teorijskih radova i tri mini-simpozija na kojima se okupio niz gostiju, očekuje nas završno druženje i zajedničko promišljanje prostora. 

"Što bi bilo kad bi se gradovi mogli razvijati bez novca? Kako se ekonomski tokovi odražavaju na urbanizam gradova? Možemo li projektirati i kako, izvan ekonomskih okvira? Koja je uloga arhitekta u ovim scenarijima, ako postoji?", pitanja su koja ovogodišnja "nekonferencija" postavila pred sudionike. 

Uz jedinstveni pristup u kojem se stvaraju novi forumi za mišljenja i diskusije kroz procese dizajna i projektiranja, u ovom ciklusu Think Spacea, osim na sudjelovanje u konceptualnim arhitektonskim natječajima, pozvani su zainteresirani autori da se kroz formu pisanog rada refereiraju na temu ciklusa i tako doprinesu polju suvremene arhitektonske teoretske misli, a tražili su se tekstovi područja: "Teritoriji", "Kultura i društvo" i "Okoliš". U velikom broju tekstova pristiglih od praktičara, znanstvenika, teoretičara i istraživača, stručni žiri odabrao je devet radova. Njihovi autori predstavit će ih u sklopu Nekonferencije, a svi radovi biti će objavljeni u godišnjoj publikaciji programa Think Space. Također, važan segment "nekonferencijskog" dijela Think Spacea bit će i izložba ciklusa Novac na kojoj će se prezentirati nagrađene radovi, koji će nakon Nekonferencije ostati izloženi u Laubi - Kući za ljude i umjetnost.

Gosti skupa su Ethel Baraona Pohl, Cesár Reyes Nájera, Keller Easterling, David A. Garcia, Pedro Gadahno, Brendan Cormier, Lucia Jalon, Pedro Hernandez, Tomislav Pletenac i Ana Dana Beroš. Detaljan program možete pronaći ovdje

Izvor: DAZ

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 03.06.2014