NOVAci 2022 | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

NOVAci 2022

Cilj projekta je omogućiti mladim povjesničarkama_ima umjetnosti i ostalima zainteresiranima za kustoske prakse u području suvremene umjetnosti da steknu praktična znanja u tom polju.

ROK: 14.06.2022
  • A
  • +
  • -

Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade i WHW/Galerija Nova uz mentorstvo kustosica Ane Kovačić i Lee Vene drugu godinu provode projekt NOVAci. Cilj projekta je omogućiti mladim povjesničarkama_ima umjetnosti i ostalima zainteresiranima za kustoske prakse u području suvremene umjetnosti da steknu praktična znanja u tom polju.

S obzirom na to da tijekom studija zainteresirani budući kustosi_ice najčešće nemaju priliku razvijati ova znanja niti producirati vlastite kustoske projekte, ova je platforma katalizator podrške i razvoja domaćih kustoskih praksi s fokusom na konkretno praktično iskustvo realizacije izložbenog projekta. Projektom se osvještava potreba za novim oblicima potpore za mlade kustose_ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa. Važan aspekt projekta je mentorski rad s odabranim kustosom_icom ili kustoskim kolektivom, s naglaskom na pripremu izložbe, odabir umjetnika, planiranje i realizaciju postava, izrađivanje budžeta, osmišljavanje i realizacija otvorenja i popratnog programa te pisanje završnih izvještaja.

Natječaj je otvoren za buduće kustose_ice ili kustoske kolektive iz Hrvatske koji su recentno završili fakultete umjetničkog ili humanističkog usmjerenja ili su studenti na magisteriju bez značajnijeg iskustva kuriranja grupnih ili samostalnih izložbi. Jednako tako natječaj je otvoren za pojedince i kolektive koji do sada nisu imali iskustva u kuriranju izložbi, a željeli bi krenuti u tom smjeru. Poseban naglasak stavlja se na prijave intermedijskog i interdisciplinarnog pristupa.

Detaljnije informacije o sadržaju prijave i produkcijskom okviru potpore moguće je pronaći na Pogonovoj stranici

Prijave na natječaj šalju se putem online formulara, a upite vezane uz natječaj moguće je uputiti mailom. Žiri će na natječaju izabrati samo jedan kustoski koncept, koji će u prosincu 2022. godine biti predstavljen na izložbi u Galeriji Nova.

Rok za predaju prijava je 14. lipanj.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 09.05.2022