Nove (de)kolonizacije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Nove (de)kolonizacije

Tema ovogodišnjeg, četvrtog Festivala subverzivnog filma, koji će se održati u kinima Europa i Tuškanac od 7. do 21. svibnja, nosi naslov Dekolonizacija – Nove emancipacijske borbe

  • A
  • +
  • -

Dvadeset godina nakon završetka Hladnoga rata i pedeset godina od osnutka Pokreta nesvrstanih, ponovno se otvara pitanje "dekolonizacije". Diljem svijeta, od barikada u Ateni do masovnih prosvjeda u Londonu, preko borbi indijskih naksalita i meksičkih zapatista, pa sve do ustrajnog otpora zemalja Latinske Amerike, ponovnog buđenja Afrike i nemira na Bliskom Istoku, rađaju se nove emancipacijske prakse koje unatoč geografskim udaljenostima i nekim razlikama ipak nose isti biljeg i zajednički nazivnik. Kroz teorijski i filmski program, 4. Subversive Film Festival tematizira preslagivanje moći na svjetskoj razini, i nastoji istaknuti emancipacijske potencijale narodnih pokreta.

Filmski program festivala, koji će se održati od 7. do 14. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, predstavit će široki spektar estetika otpora tzv. treće kinematografije (indijske i afričke) i četvrte kinematografije (postkolonijalni etnografski film). Indijskom filmu posvećena su dva programa - jedan postavlja fokus na radove iz perioda nakon neovisnosti 1947, "indijskog filmskog zlatnog doba", neposredno dekoloniziranog društva u kojem film postaje moćan simbol afirmacije nacionalne kulture te drugi koji donosi niz avangardnih i post-avangardnih ostvarenja novog indijskog filma. I afričkoj kinematografiji posvećena su dva programska ciklusa - povijesni donosi pionirska ostvarenja subsaharskih kinematografija od 1960-ih do 1980-ih godina, među kojima su radovi Djibrila Diop-Mambetyja, Meda Honda i Ousmane Sembenea, dok suvremeni predstavlja nigerijski video film, odnosno Nollywood kao drugu najveću filmsku industriju na svijetu - iza Bollywooda, a ispred Hollywooda. Sekcija etnografskog filma predstavit će mladu generaciju autohtonih filmskih redatelja među Aboridžinima, Eskimima i brazilskim Indijancima, čijim se filmskim izričajem događa istinska dekolonizacija pogleda. Uz sedamdesetak filmskih naslova svih metara i žanrova, filmska škola 4. SFF-a, koja će se tematski baviti postkolonijalnim filmom, ugostit će nigerijske i indijske redatelje, te renomirane filmske predavače od Indije do SAD-a.

Nakon filmskog programa, od 15. do 21. svibnja u kinu Europa održat će se međunarodna konferencija naslovljena Nove emancipacijske borbe. Konferencija će okupiti neke od najpoznatijih imena suvremene teorije i radikalne misli - Antonija Negrija, Terryja Eagletona, Zygmunta Baumana, Istvana Meszarosa, Davida Harveyja, Gayatri Spivak, Slavoja Žižeka i Samira Amina.

Izvor: SFF / Foto: Djibril Diop Mambéty, Hijene, 1992.


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 14.04.2011