Nove forme sjećanja | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Nove forme sjećanja

Projekt Dvostruki teret educira mlade o nacionalsocijalizmu i holokaustu, pružajući im uvid o zaboravljenim mjestima i događanjima u njihovom gradu.

22.10.2014 - 24.10.2014 , Koprivnica - Razne lokacije

Robert Mehlan, Dachau, 2011.

  • A
  • +
  • -

Slavko Goldstein, autor kapitalnog djela ratne i obiteljske memoaristike, knjige 1941., godina koja se vraća 22. listopada održat će predavanje za sve zainteresirane u Gradskoj vijećnici grada Koprivnice. Goldsteinovim predavanjem započet će trodnevna radionica za učenike koprivničke Gimnazije Fran Galović u sklopu koje će učenici posjetiti prvi koncentracijski logor na tlu Hrvatske, danas zapušteno spomen-područje Danica, te se upoznati s novim formama sjećanja koja će predstaviti Saša Šimpraga, autor virtualnog muzeja Dotršćina. Nakon inicijalne radionice, učenici će pod mentorstvom Šimprage, dizajnerice Petre Milički, scenografkinje Ane Ogrizović te profesora Gimnazije Fran Galović Gordane Trnski, Zorana Pintarića i Katarine Horvat krenuti u realizaciju projekta Mapiranje Koprivnice. Projekt Mapiranja kulminirat će sljedeće godine intervencijom u centru grada tijekom koje će učenici prolaznicima predstaviti svoj istraživački rad na temu Koprivnice u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Cijela radionica jedna je od četiri radionice koje Goethe-Institut Kroatien organizira u sklopu EU projekta Dvostruki teret – Učenje o nacionalsocijalizmu i holokaustu u Europi.  Cilj projekta je kroz izvannastavne aktivnosti približiti učenicima povijesne činjenice te ih potaknuti da uz pomoć umjetnika i mentora ostvare umjetničke projekte vezane uz teme holokausta i nacionalsocijalizma.

Od industrijskog pogona do industrije smrti naslov je predavanja koji će kustos Muzeja grada Koprivnice Dražen Ernečić održati u sklopu vodstva po spomen-području Danica. Osim Muzeja grada Koprivnice, partner na projektu je i Documenta – centar za suočavenje s prošlošću čija će Dea Marić moderirati diskusije s učenicima. O povijesnom okviru Drugog svjetskog rata, zloupotrebi mladih u propagandne svrhe, te o poviku "Za dom spremni" učenicima će predavanje održati i istaknuti profesor sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, dr. sc. Hrvoje Klasić. Prezentacija istraživanja i cijelog projekta predviđena je za ožujak sljedeće godine na glavnom gradskom trgu u Koprivnici. 

Radionica će se održavati u Koprivnici od 22. do 24. listopada.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 20.10.2014