Nove forme zvukovnog izričaja | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Nove forme zvukovnog izričaja

Sine Linea predstavlja nastup glazbenog eksperimentatora Andra Giunia.

09.03.2013 - 10.03.2013 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

U galeriji Greta, 9. ožujka, s početkom u 21 sat, u sklopu Sine Linee, održat će se performans umjetnika Andra Giunia.

Giunio (Zagreb), dizajner vizualnih komunikacija bavi se eksperimentalnom glazbom - polazište je uglavnom električna gitara (ali i drugi instrumenti), koristeći efekte bazirane na feedbacku reverba, delaya i loopa stvara repetativne (drone) strukture, kombinacije šumova i tonova, tihih i glasnih zvučnih tekstura, harmonije i disonance koji često nastaju uživo u trenutku improvizacije. Aktualni eksperimentalni solo projekt zove se Draft.

Sine Linea nastala je 2009. godine iz potrebe da predstavi autore koji se bave prvenstveno novim formama zvukovnog izričaja, kao i inovativnim sintetičkim praksama audio-vizualne izvedbe. Većina izvedbi je improvizirana, no ipak bitno različita od jazza, iako ne nužno i suprotstavljena mu. Porijeklo Sine Linee vodi iz rada mnogih modernih kompozitora kao što su Cage, Xennakis, Radigue, Parmegiani, dok se njen današnji društveni kontekst veže uz niz autora koji imaju korijene u punku ili metalu. Namjera je ove platforme, na samom početku, bila okupiti na jednom mjestu umjetnike iz Zagreba koji razmišljaju i izražavaju se na ovakav način, dati im mogućnost predstavljanja te potaknuti ih na daljnju komunikaciju. Tijekom godina uspostavljen je kontakt i s umjetnicima iz drugih gradova i država, te su i oni, s vremenom, postali bitan dio programa Sine Linea.

Nakon Galerije SC, galerije Bačva HDLU-a, Galerije Karas te Zagrebačkog plesnog centra ove godine program se seli u Galeriju Greta.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 08.03.2013