Nove ideje za bolji grad | kulturpunkt

Najave Konferencija

<

Nove ideje za bolji grad

Događanje Pametniji grad dio je projekta Kad bi zgrade / prostori mogli govoriti koji otkriva unutarnje tragove brisanja kolektivne memorije iz lokalne povijesti.

19.12.2017 , Zagreb - Greta

Point of Attraction, Zagreb, 2017.

  • A
  • +
  • -

U utorak 19. prosinca u prostoru Galerije Greta od 11 sati održat će se finalna konferencija, javni razgovor, izlaganje i radionica Pametniji grad . Događaj uključuje prezentaciju cjelokupnih projektnih i projektnih aktivnosti koje su do sada provedene u Skoplju, Beogradu i Zagrebu a nakon čega će se održati zagovarački forum o novim idejama za Pametniji grad. Zagovarački forum je otvoren za svu publiku i članove svih zajednica i društvenih slojeva, ali svaki pitch je ograničen na 10 minuta. Prijave zagovaračkih ideja na bacaci.sjenki@gmail.com. U 16.30 održat će se završni razgovor, a prikazat će se i nekoliko kratkih dokumentarnih videozapisa projekta Kad bi prostori mogli govoriti iz Zagreba i Skopja.

Kad bi zgrade/prostori mogli govoriti (IBCT) je partnerski projekt koji otkriva osjetljive, unutarnje tragove brisanja kolektivne memorije iz lokalne povijesti, primjerice betonskih urbanih prostora (zgrada i njihovih okolina) koji su bili orijentiri u jednom gradu tj. području. To uništavanje vodi ka gotovo nepoznatoj promjeni lokalnog konteksta koji utječe na cijele zajednice i različite društvene slojeve kao i cjelokupno urbano tkivo. IBCT pokušava kreativno i interdisciplinarno govoriti o lokalnim urbanim problemima, ponekad povezanim s jednom zgradom ili blokom - poslovnim ili stambenim - u tri različita grada: Skoplju, pokrenutoj od FRU partnera - Fakulteta stvari koje se ne mogu naučiti, Beogradu s partnererom Supervizuelna i Zagrebu s Bacačima Sjenki.

Projekt vode FRU (Makedonija, Bitola/Skopje), Supervizuelna (Srbija, Beograd), Bacači Sjenki (Hrvatska, Zagreb). Podršku projektu dali su Balkan Art and Culture Fund, Europska kulturna fondacija, Švicarska Konfederacija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za obrazovanje kulturu i sport grada Zagreba. Podrška radu Bacača Sjenki dolazi od Zaklade Kultura Nova.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 18.12.2017