Nove ljevice | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Nove ljevice

Portal Bilten trebao bi pružiti uvid u društvene, političke i ekonomske procese u zemljama regije čija se problematika redovito obrađuje iz pozicije crne kronike.

  • A
  • +
  • -

Zbivanja u regiji prešla su iz rubrike vanjske politike u rubriku crne kronike, ističe se u tekstu kojim je popraćeno izlaženje novog elektroničkog časopisa Bilten: "Dominantna nacionalna politička optika - uperi pogled prema Europi, a susjeda gledaj samo u retrovizoru - bila je jedan od presudnih faktora zanemarivanja posljedica restauracije kapitalizma na ovim prostorima", smatra uredništvo.

Jedna od ključnih motivacija pri pokretanju Biltena bio je stav da manjak sustavnog praćenja društvenih i političkih zbivanja u regiji presudno sužava okvir razmišljanja i diskusija o drukčijim razvojnim modelima i progresivnim politikama. Stoga je namjera Biltena "sustavno praćenje društvenih i ekonomskih procesa u regiji, i to u okviru koji obuhvaća – Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo, Albaniju, Bugarsku i Rumunjsku".

Radi se o analitičkim tekstovima koji bi trebali pružiti uvid u društvene, političke i ekonomske procese u navedenim zemljama i pridonijeti razumijevanju strukturne dimenzije tih procesa. "Cilj je uspostaviti poveznice između različitih razina društvenog i političkog života i time pridonijeti razvoju političke edukacije i imaginacije, a funkcija Biltena je i pružanje prostora za otvorene diskusije na lijevom političkom spektru". Za sad na portalu možete čitati tekstove Jelene Miloš, Dinka Kreha, Primoža Krašovca i Vuka Vukovića, a dinamika objavljivanja trebala bi biti tekst dnevno.

Nakladnik je Biltena Udruženje za medijsku demokraciju iz Zagreba, uredništvo čine Nikola Vukobratović, Andrea Milat i Marko Kostanić, za vizualni identitet zaslužan je Hrvoje Živčić, a projekt financira Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe

Izvor: Bilten

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 31.03.2014