Nove nagrade za Irenu Škorić | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Nove nagrade za Irenu Škorić

Kratki igrani film 9. ožujak redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je 1. platinastu nagradu na WorldFestu - međunarodnom filmskom festivalu koji je održan u Houstonu.

  • A
  • +
  • -
Prošle godine na Worldfestu dokumentarni film Sudbina broja 13 dobio je 1. platinastu nagradu , a pretprošle godine kratki igrani film Rastanak dobio je srebrnu nagradu za režiju.

Ovo je 44. izdanje festivala koji slovi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu. Tijekom godina na Worldfestu mnogi danas poznati redatelji su dobili svoje prve nagrade za debitantske filmove, među njima i Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, braća Coen i Brian De Palma.

"Jedan kadar. Dva tijela. I prekinuti seks. Film u kojem su lica i glasovi u off-u, a protagonist je razgolićeno meso Nje i Njega, tog devetog ožujka, u usputnoj vezi i usputnoj prevari" - u kratkim je crtama sadržaj kratkog igranog filma 9. ožujak. Taj "domaći erotski u boji" premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Pula film festivalu, gdje je osvojio Nagradu za najbolji hrvatski kratki igrani film Ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA). Žiri je naglasio ''originalan pristup seksu", a film kao "beskompromisan, oštar i inovativan''. Film je također dobio i Nagradu za najbolji kratki igrani film na međunarodnom filmskom festivalu Euroshorts u Varšavi. U ''nervoznom krokiju o govoru tijela'' glume Mia Biondić i Asim Ugljen.

Film Scenarij za običan život u Houstonu je imao međunarodnu premijeru, a dobio je zlatnu nagradu za dramu prema originalnom scenariju. Film je nastao u produkciji Artizane iz Zagreba. To je film o opraštanju od najmilijih, o životu i smrti, te kako naposljetku život ''uvijek ide dalje''. U glavnim ulogama nastupaju Marinko Leš, Hrvoje Kečkeš i Robert Ugrina.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 21.04.2011