Nove perspektive | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Nove perspektive

Putujuća izložba SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa s Balkana bit će otvorena u Galeriji Karas.

03.05.2013 - 11.05.2013 , Zagreb - Galerija Karas
  • A
  • +
  • -

World press photo, Robert Bosch Stiftung i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću pozivaju na otvorenje izložbe u Galeriji Karas u petak, 3. svibnja u 19 sati.

Na otvorenju izložbe govorit će Vesna Kesić, novinarka i aktivistkinja, Andrei Pungovschi, rumunjski fotograf, Verena Heinzel, Robert Bosch Stiftung i Eugen Jakovčić, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću.

Izložba predstavlja radove petnaestero talentiranih fotografa iz Jugoistočne Europe odabranih za sudjelovanje na master klasi za profesionalne fotografe koju su tijekom 2010. godine pokrenuli organizacija World Press Photo i njemačka Fondacija Robert Bosch. Od fotografa se tražilo da naprave i foto-priče o aktualnom stanju u svojoj regiji, svojevrsni foto zapis o životu na Balkanu tijekom 2010. i 2011. godine. Cilj projekta je prikazati jednu novu lokalnu i regionalnu stvarnost, te potaknuti "nove poglede" na Jugoistočnu Europu. Kao ljudi koji dolaze upravo iz te regije, fotografi su radili unutar nekoliko supkultura, ne bi li prenijeli nova saznanja i potaknuli svježa razmišljanja o prostoru gdje su stereotipi jedna sasvim uobičajena pojava.

Izložba je povod za diskusiju Umjetnički doprinos izgradnji povjerenja koja će biti održana u petak, 10. svibnja, u Galeriji Karas, s početkom u 19 sati. Na diskusiji koju će moderirati Sandra Vitaljić, predavačica na Odsjeku snimanja Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, govorit će fotografi Ana Opalić, Armend Nimanni i Danko Stjepanović.

Fotografija: Andrei Pungovschi, Tough Journey

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.04.2013