Novi besplatni klasici | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Novi besplatni klasici

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige glasoviti esej Građanski neposluh Henryja Davida Thoreaua.

U Građanskom neposluhu, Thoreau propituje društvene formacije i odnose, te presudan odnos društva (a time i vlasti) i pojedinca. Taj ogled postat će nadahnuće za nenasilne pobunjenike dvadesetog stoljeća. Upravo je svojim prokazivanjem načina na koji vlast ograničava pojedinačne slobode, Thoreauovo djelo iznimno važno za socijalnu povijest i teoriju i bilo je živo otjelovljenje Emersonovih doktrina o oslanjanju na vlastite snage i o nekonformizmu. Na Thoreauov utjecaj pozivaju se, između ostalih, Gandhi, Yeats, Tolstoj, Proust, ali i razni politički pokreti dvadesetog stoljeća koji u njegovu djelu nalaze inspiraciju. Thoreau se svojim esejističkim promišljanjima tako duboko uvukao u našu nedavnu prošlost i sadašnjost da se svakodnevno potvrđuje kao neizostavni kamen međaš u svakom pokušaju analize čovjekova odnosa s prirodom i društvom. To klasično djelo nije sve do 2006. postojalo u hrvatskom prijevodu, a objavljivanjem besplatne elektroničke inačice postaje dostupno još široj čitateljskoj publici. Prijevod knjige potpisuje Dinko Telećan.

Henry David Thoreau (1817.-1862.) američki književnik, jedinstven pjesnik i filozof prirode u američkoj književnosti. Thoreau je rođen, umro je i proživio najveći dio života u Concordu, u državi Massachusettsu, gdje je počela Američka revolucija protiv britanske vlasti. Obrazovan je na Harvardu, bio je veliki čitač – na pet jezika – u rasponu od klasične književnosti i indijske i kineske filozofije, preko putopisa i pripovijesti o prvim američkim naseljenicima, do djela o flori i fauni regije u kojoj je rođen. Bio je pod snažnim utjecajem svojega prijatelja Ralfa Walda Emersona i njegove filozofije individualizma. Pripadao je transcendentalistima, skupini kvazimističnih progresivnih mislilaca koji su 1830. godine u Concordu pokrenuli drugu revoluciju – revoluciju američke društvene i vjerske misli. Aktivno je sudjelovao i u onodobnim političkim i etičkim raspravama u kojima se iskristalizirao kao izričiti protivnik politike federalne vlade, posebice njezina ekspanzionističkoga rata protiv Meksika i odbijanja Kongresa da donese zakon protiv ropstva na jugu Amerike. Njegov ogled Građanski neposluh postat će nadahnuće za nenasilne pobunjenike dvadesetoga stoljeća. Knjiga Walden zasniva se na njegovu iskustvu života provedenoga uz jezero Walden, gdje je proveo razdoblje od 1845. do 1847. u kolibi koju je sam sagradio, pokazujući koliko civilizacija raskida bitnu i živu vezu između čovjeka i prirode. 

Trenutno je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige dostupan 131 naslov.

Izvor: DPKM

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 16.02.2012