Novi film za novo godišnje doba | kulturpunkt

Najave Program

<

Novi film za novo godišnje doba

Tijekom sedme sezone riječkog Art-kina očekuje se bogat program s brojnim međunarodnim i domaćim filmskim ostvarenjima.

19.09.2014 , Rijeka - Art-kino Croatia

Kutija, Nebojša Slijepčević, 2013.

U petak, 19. rujna s početkom u 20 sati, svečano će biti otvorena sedma programska sezona Art-kina, uz premijeru dokumentarnog filma Autofocus u režiji Borisa Poljaka te igranog filma Kutija Nebojše Slijepčevića. Autofocus je kratkometražni dokumentarni film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća, koju svake godine posjete brojni turisti. Kamera svjedoči preobrazbi prostora u svojevrsnu pozornicu na kojoj se izmjenjuju neobični događaji, a u kojima turisti postaju glumci u predstavi. Uz brojne druge festivale i nagrade, film je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varima za najbolji kratkometražni dokumentarni film te na Liburnia Film Festivalu u kategorijama najbolji film, najbolja montaža i najbolja kamera. Neobična Kutija stiže u zagrebački kvartovski kafić u kojem se skupljaju dečki iz obližnje kladionice. Donosi ju jedan stranac na čuvanje, uz molbu da ne gledaju što je unutra. No, znatiželja i dosada natjeraju momke da otvore kutiju..

Dva kratkometražna filma otvorenja nove sezone Art-kina posebno najavljuju i ostatak programa rujna. Tako će se, što se kratkometražnog filma tiče, na rujanskom repertoaru naći Tripoteca – međunarodni festival psihodeličnog filma i videa koji okuplja 46 kratkih filmova, animacija i glazbenih videospotova, potom gostuje Manhattan Short Film Festival s 10 ovogodišnjih finalista te 25 FPS - festival eksperimentalnog filma i videa, koji donosi programe kratkometražnog filma pod nazivom Ode filmu. Do kraja rujna u Art-kinu na repertoaru su i dugometražni igrani filmovi - talijanska komedija Zoran, moj nećak idiot te američka nezavisna komedija Glavni kuhar.

Jesen donosi i premijere riječkih dokumentarnih filmova među kojima su i Moja Europa Bernardina Modrića, film o Simkeu Ane Mušnjak, Plenum u režiji Ane Jurčić, Marte Batinić i Sanje Kapidžić. U listopadu u Art-kino stižu filmovi iz Japana, Češke, Argentine i Koreje. Malo drugačiji program donosi Udruga Spirit festivalom Uhvati film, a negdje drugdje će nas odvesti i koncertni film Björk: Biophilia Live... U studenom se očekuje gostovanje Zagreb Film Festivala koji će donijeti i brojne hrvatske premijere, Smotru novog talijanskog filma, Dane poljskog filma, program američkog umjetnika Allana Sekule te ciklus filmova poznatog talijanskog glumca Nina Manfredija. Ove godine u prosincu, uz rođendansko druženje Art-kina, stiže i veliko gostovanje Filmskih Mutacija: Festivala nevidljivog filma. Tijekom jeseni, uz ove posebne programe, stižu i brojne ovogodišnje festivalske filmske uspješnice, suvremeni europski filmovi, programi eksperimentalnih i kratkometražnih filmova.

Program nove sezone Art-kina možete pronaći ovdje

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 15.09.2014