Novi filmski izričaji | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Novi filmski izričaji

Kino klub Split ugošćuje drugi dio programa autorskih večeri mladih redatelja koji trenutno pohađaju doktorski film.factory program u Sarajevu.

18.06.2015 - 19.06.2015 , Split - Kino klub Split
  • A
  • +
  • -

Svojim filmovima predstavit će se u četvrtak, 18. lipnja, Kaori Oda, a u petak, 19. lipnja, Manel Raga. Programi počinju u 20 sati u prostorijama Kino kluba Split u Domu Mladih. Nakon projekcije slijediti će Q&A. Selektorica programa i moderatorica je Sunčica Fradelić. Službeni jezik događaja je engleski. Ulaz je slobodan.

Kaori Oda rođena je 1987. godine u Osaki, Japanu. Nakon završenog Kansai Gaidai junior koledža, počela je svoj put kao filmska autorica na sveučilištu Hollins gdje je s uspjehom savladala smjer filmske režije 2011. godine. Njen prvi film Thus a Noise Speaks prikazan je na nekoliko prestižnih festivala, među kojima se nalazi Tokyo International LGBT Film festival i NARA International Film Festival, na kojem je osvojila nagradu publike. Do sada je režirala Thus A Noise Speak (2010.), Tomotoru (2011.),The thread of red Cocoons (2012.), Ko Oh (2014.), FLASH (2014.), Conniving (2014.), Aragane (2015.), te svoj rad predstavila na brojnim festivalima. Od veljače 2013 studira na doktorskom film.factory programu. Predstaviti će se filmovima FLASH i Conniving.

Manel Raga, nakon što je sudjelovao u režiji kratkog dokumentarca Matando el Sueño (2008.), završava MA program filmske režije na ESCAC-u u Barceloni. Od 2010. godine radio je kao filmski autor s prestižnom grupom za izvedbene umjetnosti La Fura dels Baus. Završio je svoj kratki film La Gallina 2013 . godine, u produkciji Escandalo Films i La Fordada Films, koje prikazan u natjecateljskom programu 70. Venecijanskog filmskog festivala, te dobio brojne nagrade i priznanja po festivalima diljem svijeta. Od veljače 2013. studira na doktorskom film.factory programu. Predstaviti će se filmovima Matando el Sueño, La Gallina i Ulldecona-Umoljani.

Film.factory program inicirao je mađarski redatelj Bela Tarr s idejom okupljanja svjetskih filmskih umjetnika, teoretičara i profesionalaca koji nude neke od najvažnijih odgovora suvremene kinematografije i ujedinjuju snage u prenošenju znanja mladim filmskim autorima, ohrabrujući ih u njihovom vlastitom autorskom izrazu. U ovom programu do sada su učestovali brojni redatelji svjetske reputacije (Apichatpong Weerasethakul, Gus Van Sant, Guy Maddin, Brothers Quay, Ed Lachman, Fred Kelemen, Carlos Reygadas, Cristian Mungiu, Tilda Swinton).

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 15.06.2015