Novi filozofski pravci | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Novi filozofski pravci

Knjiga predavanja Alexandera Gallowaya French Theory Today: Possible Futures odnedavno je dostupna na Internetu.

Piše: Ante Jerić

Bernard Stiegler

  • A
  • +
  • -

Radi se o knjizi koja ispituje radove pet utjecajnih francuskih filozofkinja i filozofa, uvjetno rečeno, nove generacije. French Theory Today donosi komentare filozofskih projekata Catherine Malabou, Bernarda Stieglera, Mehdija Belhaja Kacema, Quentina Meillassouxa i Françoisa Laruella čiji su radovi, u različitom opsegu, tek nedavno doživjeli značajniju recepciju u anglofonom svijetu. Struktura knjige je temeljena na ciklusu javnih predavanja filozofa i teoretičara Alexandera Gallowaya. French Theory Today donosi dorađene transkripte s kolegija koji su se sastojali od Gallowayovih predavanja i rasprava u kojima su sudjelovali njegovi studenti. Cilj kolegija nije bio pokušaj uspostavljanja novog kanona francuske filozofije, nego razmatranje recentnih filozofskih projekata, njihova kritika i, u određenoj mjeri, nasljedovanje u vlastitom radu.

Alexander R. Galloway je teoretičar i programer. Osnivač je softverskog kolektiva RSG. Autor je knjiga Protocol: How Control Exists After Decentralization, Gaming: Essays on Algorithmic Culture, i koautor knjige The Exploit: A Theory of Networks. Predaje na Sveučilištu New York.

Knjigu French Theory Today: Possilbe Futures možete preuzeti ovdje.

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 11.06.2012

VEZANE VIJESTI

Plastičnost i fleksibilnost, ka svijesti o mozgu

Piše: Catherine Malabou

Uoči sudjelovanja Catherine Malabou na simpoziju u Mami, donosimo uvodno poglavlje njezine knjige Que faire de notre cerveau?.

Ostaviti život za sobom

Međunarodni simpozij Ostaviti život za sobom: vitalizam i antivitalizam u suvremenoj filozofiji osvrnut će se na filozofska promišljanja života u 20. stoljeću.

Tehnike zahvaćanja

U sklopu Vizualnog kolegija, predavanje o fotografiji Nicolasa Baiera održat će Nathan Brown, predavač na Odsjeku anglistike pri UC Davis.

Propitivanje dosega estetike

Međunarodni skup Umjetnost pojma: protiv estetike održava se u Zagrebu od 15. do 17. lipnja.

Novi oblici borbe?

Dugo iščekivani zbornik Communization and its Discontents pojavio se u tiskanom i online izdanju.