Novi format za nov početak | kulturpunkt

Najave Festival

<

Novi format za nov početak

Na 26. Danima hrvatskog filma očekuje vas bogat natjecateljski program te niz vrijednih filmskih ostvarenja u popratnim programima.

16.06.2017 - 20.06.2017 , Zagreb - Razne lokacije

U petak, 16. lipnja, dodjelom nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo Pavlu Štalteru i svečanim otvorenjem na Ljetnoj pozornici Tuškanac počinju 26. Dani hrvatskog filma. Tijekom pet dana, do utorka 20. lipnja posjetitelje očekuje bogat natjecateljski program koji uključuje 68 naslova podjeljenih u pet konkurencija te niz vrijednih filmskih ostvarenja u popratnim programima. 

Novost ovogodišnjeg izdanja koje se još više približilo ljetu su projekcije na otvorenom. Tako će na Ljetnoj pozornici Tuškanac svakog dana trajanja festivala od 21.30 publika moći u provjeriti što su nam u protekloj godini pripremili domaći redatelji, a prije filmova iz konkurencije svakoga će se dana prikazati po jedan restaurirani klasik iz DHF-ovog programa Retro: Obnovljena baština. 

Na otvorenom će se također održavati program u Parku Stara Trešnjevka koji u subotu, 17. lipnja od 21.30 u kvartovsko kino pod vedrim nebom donosi program crtića o Baltazaru, u nedjelju 18. lipnja program klasika Zagrebačke škole crtanog filma i recentnije animirane filmove, a u ponedjeljak, 20. lipnja program glazbenih spotova.

Zanimljiva su i posebna događanja otvorena za javnost. Uz ranije najavljenu izložbu Sjećanje na divu: Jagoda Kaloper (1947-2016) DHF je također pripremio izložbu filmskih plakata zagrebačkog studija Šesnić i Turković koja će se održati u utorak, 20. lipnja s početkom u 19.30 sati u prostorima ADU - Frankopanska 22. Izložba će po prvi puta pokazati presjek njihova desetogodišnjeg rada koji, među ostalim, uključuje plakate za filmove Zvizdan, Uzbuna na Zelenom vrhu, Ne gledaj mi u pijat i Zvir.

Zanimljiv će biti i masterclass na temu namjenskog filma koji će se održati u petak, 16. lipnja od 19 sati u prostorima ADU - Frankopanska 22, a na kojem će o izazovima stvaranja namjenskog filma  govoriti producentica Isa Živanović, redatelji Andrej Korovljev i Nevio Marasović te Vanja Blumenšajn, kreativni direktor agencije Señor.

Na 26. Danima hrvatskoga filma 19. lipnja u maloj dvorani kina Tuškanac u 14 sati u okviru događanja Ljetopis, Filmonaut i dokumentarni.net za istim stolom prvi put će zajedno biti predstavljene tri filmske publikacije i sastat će se tri filmske redakcije srodnih, ali različitih misija i pogleda na pisanje o filmu.

Posjetitelji Ljetne pozornice Tuškanac moći će svakoga dana potražiti predah i osvježenje uz čašicu razgovora i ljetnih pića u festivalskoj lounge zoni Pop Up Summer Garden koja upravo s Danima hrvatskog filma započinje sezonu ljetnih festivala.

Ulaz na sve programe je besplatan uz prethodno preuzimanje ulaznica. Za filmske programe na Ljetnoj pozornici Tuškanac i za posebna događanja nije potrebno preuzeti ulaznicu.

Raspored programa potražite na službenim stranicama festivala.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.06.2017