Novi generatori građanskog aktivizma | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Novi generatori građanskog aktivizma

Radijska emisija nastala u sklopu projekta Act4City o načinima na koje akteri nezavisne kulturne scene doprinose održivosti gradova Balkana dostupna je za slušanje i preuzimanje.

Piše: Matija Mrakovčić

područje pod zaštitom UNESCO-a: Perast prije i poslije apartmanskog naselja Kostanjica, serija razglednica organizacije Expeditio, detalj

  • A
  • +
  • -

Koncept održivih gradova ima za cilj poboljšanje kvalitete života u gradovima, uključujući njihovu ekološku, kulturnu, socijalnu i ekonomsku komponentu, ne ostavljajući probleme budućim generacijama. Osnovne osobine održivog grada jesu resursi i usluge dostupne svima, javni prijevoz kao održiva alternativa upotrebi automobila, gdje su pješačenje i vožnja bicikala sigurni, kao i otvoreni javni prostori, koriste se obnovljivi resursi, a otpad se reciklira gdje god je to moguće, nove kuće su energetski efikasne, a povoljno stanovanje dostupno, zajednica je snažno povezana, a kulturni i socijalni sadržaji su dostupni svima.

Projekt Act4City promovira pristup održivosti gradova kroz zajedničke obrazovne i umjetničke aktivnosti te aktivnosti javnog zagovaranja nezavisnih kulturnih aktera iz Crne Gore, Makedonije, Srbije i Hrvatske. U sklopu projekta nastala je radijska emisija u trajanju od 35 minuta o načinima na koje akteri nezavisne kulturne scene doprinose da gradovi Balkana postanu bolja mjesta za život, imajući u vidu javni interes. Emisiju partneri u projektu ustupaju svim zainteresiranim radio stanicama "u nadi da će prepoznati interes da ona bude emitovana na talasima njihovog radija".

U emisiji govore Zala Velkavrh – Prostorož, Ljubljana (Slovenija), Predrag Cvetičanin – CESK, Niš (Srbija), Radomir Lazović – Ministarstvo prostora, Beograd (Srbija), Milan Dinevski – City Creative Network Skopje (Makedonija), Srđana Cvijetić - Art Lazareti, Dubrovnik (Hrvatska), Miljana Peković - Kulturni centar PUNKT, Nikšić (Crna Gora), Alma Midžić - Crvena, Sarajevo (BiH), Milica Pekić – Kiosk, Beograd (Srbija), Eltjana Shkreli - GO2_Shkoder, Skadar (Albanija) te Tatjana Rajić – Expeditio, Kotor (Crna Gora).

Emisiju možete poslušati ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 07.11.2016

VEZANE VIJESTI

Kultura i gradovi, kultura u gradovima

Piše: Matija Mrakovčić
Kulturna prava su temeljna prava pojedinca, kultura je uvjet održivog razvoja te alat za regeneraciju i razvoj europskih gradova.

Kultura u središtu održivosti

Piše: Matija Mrakovčić
Svjetsko udruženje gradova i lokalnih vlasti objavilo je policy izvještaj o kulturi koja mora biti u središtu planiranja urbanog razvoja.

Nove ideje za stare zgrade

Piše: Matija Mrakovčić
Privremeno korištenje napuštenih i nekorištenih nekretnina već je uhodan način rješavanja njihove prenamjene u mnogim europskim gradovima, zajedno s participativnim modelima upravljanja.