Novi i stari nijemi film | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Novi i stari nijemi film

Na ovogodišnjem PSSST! Festivalu nijemog filma, uz dvadesetak novih filmova, bit će prikazani klasici danske nijeme kinematografije te izbor iz opusa Oktavijana Miletića.

  • A
  • +
  • -

PSSST! Festival nijemog filma ove će godine biti održan po šesti put. Pod krovom i u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka, ova u Hrvatskoj jedinstvena filmska manifestacija od 8. do 10 studenog će promovirati filmove u kojim riječi nećete čuti. 

Selekcijska komisija odabrala je 18 filmova iz deset zemalja koji će se natjecati za nagradu Veliki Brcko, nazvanu po prvome junaku domaćeg nijemog filma. "I ove godine  u konkurenciji imamo nekoliko pravih nijemih filmova, uključujući i one s karikiranom glumom i napudranim licima glumaca, te mnogo ušutkanih zvučnih filmova koji će, vjerujemo, uz glazbenu pratnju Vitomira Ivanjeka na klaviru te sastava The Kind Pirates, zaživjeti pravim nijemim životom. Prikazat ćemo filmove veoma raznolikog pristupa - od anegdotalno zabavnih do teško eksperimentalnih", javljaju iz organizacije.

Na natječaj ovogodišnjeg festivala PSSST! pristiglo je više od stotinu prijava iz cijeloga svijeta, a neki od filmova snimljeni su posebno za zagrebački festival. Uz prikazivanje i promociju novih nijemih filmskih ostvarenja, program festivala činit će projekcije filmova utemeljitelja domaće kinematografije Oktavijana Miletića te predstavljanje nijemih klasika danske kinematografije, jedne od najvažnijih u Europi.

Program festivala za posjetitelje je besplatan, a raspored projekcija objavljen je na Facebook stranici PSSST! Festivala nijemog filma. 

KP / Izvor: PSSST!

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 25.10.2012