Novi izazov i smjer kretanja | kulturpunkt

Novi izazov i smjer kretanja

Nakon sedamnaest godina rada u području nezavisne kulture i mladih te vođenja Kluba kulture, križevačka udruga K.V.A.R.K otvara nove prostore - galeriju, teatar i radio.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Klub kulture

Sredinom 2013. godine razgovarala sam sa Sašom Lončarićem, danas izvršnim direktorom udruge Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture (K.V.A.R.K), o povijesti i budućnosti udruge i nezavisne kulturne scene u Križevcima, ali i šire. Udruga K.V.A.R.K. osnovana je 2000. godine kao inicijativa mladih i kulturnjaka za prostor nezavisne scene u lokalnoj sredini. Osnovali su je studenti i mladi koji su u to doba studirali u Zagrebu, tamo koristili prostore te i sami bili uključeni u razne inicijative, udruge, pa su i samim time imali i viziju kako bi to trebalo izgledati. "S obzirom da sam ovdje još od 90-ih, mogu iz neke šire perspektive vidjeti razvoj scene", rekao je Lončarić tom prilikom. "Tako je krajem 90-ih i početkom 2000-ih scena bujala, u pogledu organizacija koje su se bavile kulturom te u pogledu programa koje je scena nudila. Krajem 2000-ih dolazi do pada interesa i entuzijazma, da bi se stvari sada opet počele pokretati. Budućnost vidim u decentralizaciji scene, važno je da nezavisna kultura bude razvijena i dostupna u svim regijama i da ona ne postoji samo u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu". 

Pet godina nako razgovora i sedamnaest godina po pokretanju udruge koja od 2005. godine upravlja Klubom kulture, multimedijalnim i kulturnim centrom mladih, nezavisne kulture i civilnoga društva u Križevcima, županiji, pa i šire, Lončarić ovako podvlači crtu. "U 17 godina rada dosta se toga zanimljivog izdogađalo - od ideja da se udružimo u malu kulturnu inicijativu pa sve do organizacije koja upravlja s nekoliko kulturnih prostora i ima preko 10000 korisnika na godišnjoj razini. Organizirali smo preko 1600 programa prvenstveno na području nezavisne kulture i mladih, osigurali 11 godina aktivnog rada Kluba kulture i nekoliko festivala koji su postali kulturni brendovi (Skaville, Culture shock, KUFER). Radili smo i na razvoju civilnog društva u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Program JAKO. Svakako da smo vidljivi u lokalnoj zajednici, a i šire".

Odnedavno je K.V.A.R.K. voditelj projekta pod nazivom Inkubator nezavisne kulture i mladih, kojim preuzima upravljanje dvama neiskorištenim gradskim prostorima, koji sada postaju Galerija K2 i Teatar Individuum. Prostori se nalaze u samom centru Križevaca u zgradi Hrvatskog doma, spomeniku kulture u kojem se od izgradnje organiziraju različita događanja. U toj se zgradi nalazi i Klub kulture, a udruga ju koristi zajedno s Glazbenom školom i Pučkim otvorenim učilištem, koje pak upravlja s tri koncertne dvorane koje se nalaze u njoj. Ulaz u nove prostore je s Nemčićeva trga, a s velikim dvorištem i natkrivenom terasom osigurani su prostorni resursi za ljetnu produkciju na otvorenom. Prostor Galerije K2 ima 61 metar kvadratni i njegovim otvaranjem vizualna događanja koja K.V.A.R.K. organizira dobivaju adekvatan prostor za produkciju, za koje Klub kulture nije bio adekvatan. 

"Klub se svakodnevno koristi za radionice, probe teatra, žonglerske skupine, a vikendom za glazbena događanja, tako da se često događalo da su vizualni programi trajali tek jedan dan", kaže Lončarić. "Vizualna umjetnost, koja je jako zastupljena u radu naše organizacije, godinama je bila marginalizirana zbog prostorne ograničenosti. Teatar svojim prostorom dobiva termine za probe i nesmetan rad, a samim time otvara se više prostora za razvoj produkcije i glazbene scene koja se okuplja oko prostora Kluba kulture. Prostori su prije našeg preuzimanja stajali prazni nekih dvije godine, a prije toga koristila ih je knjižnica za dječju igraonicu". 

U sklopu projekta pokreće se i online Radio Inkubator, koji će pratiti i dokumentirati aktivnosti projekta te biti početna točka za medijsko i kulturno osposobljavanje mladih ljudi. Radio Inkubator ima zadatak pratiti rad nezavisne kulturne scene i rad organizacije, a prostor Kluba kulture postaje studio u kojem se dokumentira sva produkcija i prenosi uživo putem radija. "Ovim segmentom želimo osposobiti mlade za medijsku produkciju i animirati ih za profesionalan rad u kulturi kao tonce, majstore rasvjete, radio voditelje, urednike i slično. Prostor kluba opremljen je audiovizualnom opremom i vrlo lako je prenositi program iz njega. U gradu postoji dosta jaka nezavisna glazbena scena i postoje ljudi koji imaju iskustvo vođenja raznih emisija na lokalnom radiju. Njihov program nije dovoljno komercijalan za taj tip radija, što smo mi prepoznali i dajemo im medijski prostor da prenesu svoju poruku", kaže Lončarić. Također, veliki je broj mladih okrenut medijima zbog otvaranja fakulteta u obližnjoj Koprivnici, pa im je ovo idealan prostor za odrađivanje studentskih zadataka te radio na kojem mogu razvijati svoj rad i steći iskustvo profesionalne produkcije.

Partneri K.V.A.R.K.-u na projektu su dvije lokalne udruge, Glas mladih Križevci i Vrtuljak, te Centar za socijalnu skrb i Grad Križevci. Po pitanju suradnje s lokalnom upravom, Lončarić kaže da je suradnja vrlo korektna, a da su se oni svojim radom i programom nametnuli kao bitan faktor na lokalnoj kulturnoj sceni. "Nezavisna kultura sastavni je dio lokalne kulturne ponude i tu je lako zaključiti da smo dobro došli. Na godišnjoj razini proizvedemo više programa od svih kulturnih institucija zajedno, a velikim dijelom financiranje nam je usmjereno prema zakladama i državnoj upravi. Dugi niz godina koristimo gradske prostore, imamo kvalitetne ugovore za iste, a financirani smo sredstvima lokalne uprave preko natječaja javnih potreba u kulturi". Inkubator nezavisne kulture i mladih strateški je projekt udruge i bit će realiziran iz različitih fondovima i vlastitim prihodom. S projektom su aplicirali na natječaj Europskog socijalnog fonda, a na pitanje hoće li moći svejedno računati na podršku Grada ako ne ostvare podršku iz fonda, Lončarić kaže: "Ovaj ESF može ubrzati proces, ali ne zamaramo se time, radimo na programu i javljamo se na natječaje. Od grada ne očekujemo neku veliku podršku jer koristimo gradske prostore. Javljat ćemo se na natječaje javnih potreba u kulturi kao i svake godine".

Galerija K2 bit će službeno otvorena 26. travnja izložbom Zorana Homena pod nazivom Mala retrospektiva. Program Galerije vodit će vizualni umjetnik i profesor Saša Živković, a unutar nje djelovat će i Dječja galerija čiji će program selektirati akademski kipar i profesor likovne kulture Igor Brkić. Edukativne programe za mlade pod nazivom Mozaik u prostoru Galerije vodit će udruga Vrtuljak. Galerija dakle kreće s radom, Teatar Individuum bit će otvoren na jesen, a Radio Inkubator u planu je za početak 2018. godine. "Klub kulture je jedan od rijetkih prostora koji aktivno radi u kontunitetu više od jedanaest godina na području nezavisne kulture, i sigurno je bitan je za scenu u našoj regiji. Platforma Inkubator, koja će objediniti prostore i medijski ih pokrivati, naš je novi izazov i smjer u kojem ćemo se kretati u budućnosti. Sigurno je da će obilježiti rad naše organizacije i biti važan faktor razvoja i arhiviranja nezavisne kulturne scene", zaključuje Lončarić.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.04.2017

VEZANE VIJESTI

Utočište nezavisne kulture

Razgovarala: Matija Mrakovčić

Sa Sašom Lončarićem, jednim od inicijatora i članom udruge K.V.A.R.K. razgovaramo o Klubu kulture i nezavisnoj kulturnoj sceni Križevaca.

Dodatni impuls

Udruga K.V.A.R.K. poziva sve mlade i kreativne ljude koje zanima glazba, video, kulturne politike, mladi i nezavisna kultura da im se pridruže u križevačkom Klubu kulture.

Ska utočište u Križevcima

Nakon krčke uvale Voz, riječkog kampa Preluk i šibenske Martinske, osmi Skaville Festival održat će se u gradu Križevcima.