Novi iznosi za znanstvenu knjigu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Novi iznosi za znanstvenu knjigu

MZOŠ odlučio je povećati iznos ovogodišnje potpore za znanstvenu knjigu. Zašto povećanje subvencija ne znači nužno i poboljšanje položaja izdavača znanstvene literature?

  • A
  • +
  • -

Prateći nekoliko posljednjih odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, možemo primijetiti veliko opadanje iznosa subvencija za znanstvenu knjigu. Tako su sredstva namijenjena domaćim znanstvenim časopisima i srodnim djelatnostima, od predviđenih 20 milijuna kuna u 2008. godini, u posljednje tri godine pale na pet, donosno na osam milijuna kuna, koliki je bio iznos potpore za prošlu godinu. 

Međutim, u proračunu za 2012. godinu došlo je do obrata te su ovogodišnji iznosi za znanstveno-izdavačku djelatnost povećani za 45 posto. Konkretno, ovogodišnje potpore znanstvenim časopisima iznose nešto više od deset milijuna kuna, što je povećanje od 16 posto u odnosu na 2011. godinu, organizaciji i održavanju znanstvenih skupova bit će dodijeljeno sto posto više sredstava tj. više od četiri milijuna kuna, dok će djelatnosti znanstveno-stručnih udruga biti potpomognute s dva milijuna kuna ili za čak 230 posto više nego lanjske godine. 

Iako se povećanje sredstava namijenjenih djelatnostima znanstvene publicistike može smatrati pohvalnim, nakladnici stručne knjige u njemu nužno ne vide poboljšanje svog položaja. Da se zbog ranije politike poremetio sustav znanstvenog izdavaštva u Hrvatskoj, upozorava 28 nakladnika okupljenih u Grupaciju nakladnika stručne i znanstvene literature, koja je u lipnju 2011. osnovana pri Zajednici nakladnika i knjižara Hrvatske.  

O problemima izdavačke djelatnosti, položaju znanstvene knjige i nužnosti usvajanja novih načina stimuliranja razvoja, za nedjeljni je Vjesnik je govorila Simona Goldstein, direktorica Izdanja Antibarbarus i članica spomenute grupacije nakladnika. Članak objavljen povodom nove financijske politike Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa prema znanstvenoj knjizi, u kojem su ocrtane dosadašnje prakse unutar branše znanstvenog izdavaštva, u cijelosti možete pročitati ovdje

KP

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 06.03.2012