Novi izvođači tradicijske glazbe | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Novi izvođači tradicijske glazbe

Drugo ovosezonsko izdanje programa Vrelo zvuka predstavlja Kamene babe, Leu Šprajc i Ethno Garden.

11.10.2018 , Zagreb - Močvara

Kamene babe

  • A
  • +
  • -

Drugo ovosezonsko izdanje programa Vrelo zvuka, koje se održava u četvrtak, 11. listopada u klubu Močvara, predstavlja tri novija hrvatska etno izvođača: Kamene babe, Leu Šprajc i Ethno Garden.

Nazvan prema amorfnim kamenim gromadama koje je moguće pronaći na primosko-mediteranskom području Hrvatske, muzički kolektiv Kamene babe je vokalno-instrumentalna skupina koja istražuje, pjeva i svira tradicijsku glazbu Hrvatske i Balkana. Uz hrvatske tradicijske pjesme izvodi i pjesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Bugarske. Ovisno o pjesmi koju izvodi, skupina ponekad djeluje kao zbor, manja pjevačka skupina, a ponekad kao bend. Kamene babe reinterpretiraju tradicijsku glazbu izradom novih aranžmana i slobodnijim pristupom izvođenju, ali i nastoje na temelju terenskih snimaka što vjernije usvojiti specifične tradicijske stilove pjevanja.

Lea Šprajc, rođena u Čakovcu, studentica je kroatistike i etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i zaljubljenica u međimursku tradicijsku baštinu. Izvodi vlastite obrade međimurskih tradicijskih pjesama, uz pratnju gitare. Uz tradicijski repertoar izvodi i autorske pjesme.

Ethno Garden postoji od 2016. godine. Čine ga Neven Kolarić na cimbalu, Matěj Petříček iz Češke na violini, Dino Lesjak na bas gitari, Marinko Marciuš na bubnjevima i Željko Posavec na gitari. Bend promovira i njeguje stare pjesme s područja Međimurja.

Prije, za vrijeme i poslije koncerta etno glazbu će puštati DJ Emir, au sklopu programa bit će predstavljena i Etno fonoteka, besplatna etno/world music glazbena knjižnica u kojoj će biti moguće trajno posuditi glazbena izdanja objavljena u posljednjih nekoliko godina.

Vrata kluba otvaraju se u 20 sati, dok je početak programa predviđen za 21 sat. Ulaz se naplaćuje po cijeni od 25 kuna.

Vrelo zvuka je novi projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 03.10.2018