Novi Južni Zagreb | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Novi Južni Zagreb

Istodobno s premijerom eksperimentalnog filma Darka Fritza i Ivane Marinić Kragić, bit će prikazan trokanalni video rad na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti.

22.09.2015 - 09.10.2015 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

Raste grad (1963 - 1967), režija Dragutin Vunak, produkcija Zagreb Film 1967.

  • A
  • +
  • -

Novi eksperimentalni film Novi Južni Zagreb autora Darka Fritza i producentice Ivane Marinić Kragić nastao je u sklopu projekta Zamišljene budućnosti, a pretpremijera će se održati 22. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, kino Gorgona.

Iako je uglavnom poznat kao Novi Zagreb, nekolicina građana se tog dijela grada sjeća i pod nazivom Južni Zagreb. Osim što se ime mijenjalo kroz povijest, mijenala se i urbanistička slika. Kako bi što vjernije prikazao promjene koje su nastale u ovom vremenskom razdoblju, Darko Fritz je u filmu koristio tehniku algoritamske montaže koja je nositelji naracije. Također, koriste se arhivski materijali snimaka Novog Zagreba od 1950-ih pa do danas, zračne snimke i dvije virtualne animirane arhitekstonske 3D makete. Slike razvoja (rasta) grada popraćene su zanimljivim glazbenim kompozicijama međunarodno poznatog poznatog skladatelja Francisca Lópeza koji je za svoj rad osvojio nekoliko nagrada među kojima su Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León, Prix Ars Electronica i Qwartz Award.

Filmom Novi Južni Zagreb autor Darko Fritz želi prikazati neostvarene vizije budućnosti, bez ikakvog kritičkog osvrta na pitanje urbanizma, a da bi film u potpunosti oživio taj dio grada, autoru je pomoglo i vlastito iskustvo odrastanja u Novom Zagrebu. 

Istodobno s premijerom filma, prikazat će se trokanalni video rad pod nazivom Panorama (IN SITU) od 22. rujna do 9. listopada na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti, snimljen u centru Novog zagreba, odnosno na mjestu MSU-a. Rad Panorama (IN SITU) omogućit će pogled na cijeli Zagreb iz zračne perspektive. Medij filma, pokretnih slika shvaćen je kroz dimenziju strukture vremena. Video triptih pod nazivom Panorama prikazuje panoramsku snimku Novog Zagreba iz 2014. godine, snimljenu dronom, uz kompjuterski generirane prikaze zamišljenog i djelomično ostvarenog idejnog rješenja urbanističkog plana. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.09.2015