Novi model starog prostora | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Novi model starog prostora

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije organizira prezentaciju i javnu diskusiju o novom modelu korištenja prostora Magacina Kraljevića Marka.

Piše: Matija Mrakovčić

Magacin Kraljevića Marka

  • A
  • +
  • -

Magacin u Kraljevića Marka (MKM) ustupljen je Domu omladine Beograda (DOB) 2007. godine s idejom da postane alternativni centar nezavisne kulture. Krajem siječnja te godine, uz podršku gradskih vlasti, raspisan je natječaj za izbor organizacija koje bi u MKM-u dobile prostor za rad i realizaciju programa na dvije godineTemeljem natječaja u kojem je sudjelovalo 28 organizacija iz područja kulture, odabrano ih je šest: Stanica - Servis za savremeni ples, nKA - Nezavisna kulturna asocijacija, Teorija koja Hoda - TkH, Galerija 12+ i ProArtOrg, SEEcult.org i Rende. MKM je službeno otvoren 1. lipnja 2007. godine, no s odabranim organizacijama nikada nije potpisan ugovor, s obzirom da prostorni uvjeti predviđeni natječajem nisu osigurani. Renoviranje je prvobitno najavljeno do 1. svibnja te godine, ali ni do danas nije završeno, uključujući podrumske galerijske prostorije i kancelarijski prostor u potkrovlju zgrade.

Vesna Milosavljević, direktorica udruge SEEcult.org, jedne od korisnica prostora, ističe da je "na osnovu konkursa trebalo da svaka organizacija dobije kancelarijski prostor od oko 50 metara kvadratnih na spratu, ali se ispostavilo da to treba renovirati, pa smo privremeno dobili po jedan sto u tri prostorije u prizemlju koje su bile planirane za medijateku i još neke programske aktivnosti". Konkretno, SEEcult je dobio dio prostora u sobici koju je dijelio s udrugom nKA, a koristili su ga nekoliko godina tijekom ljeta s obzirom da u Magacinu nema grijanja. SEEcult je prestao koristiti prostor, a u Magacinu od početka rade samo Stanica i TkH, a dijele jednu veću prostoriju u kojoj svaka organizacija ima po jedan stol. ProArtOrg u Magacinu organizira samo izložbe. 

U pokušaju da pokrenu pitanje sudbine MKM-a, u lipnju 2008. godine organizirana je regionalna konferencija pod nazivom Samit nesvrstanih CK posvećenu nezavisnim kulturnim centrima u regiji, a objavljena je i istoimena publikacija. "Od konferencije se praktično ništa nije dešavalo - postojala su samo nezvanična obećanja da će Magacin biti renoviran i nekoliko pokušaja iniciranih od neformalne radne grupe organizacija sa nezavisne scene da se status definiše. Poslednji je bio 2013. kada je gradska sekretarka za kulturu bila Katarina Živanović. Predložen je primer modela javno-civilnog partnerstva, ali su pregovori obustavljeni zbog smene Katarine Živanović, a i isteka mandata dotadasnjeg direktora DOB-a Milana Lučića", objašnjava Milosavljević. Dio prostora Magacina ustupljen je Goethe Institutu bez naknade, za projekt Urban Incubator, s tim da je Institut uložio u renoviranje tog dijela prostora.

Radi još uvijek neriješenog statusa MKM-a, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) organizira 13. veljače prezentaciju i javnu diskusiju o novom modelu korištenja prostora kako bi Beograd prvi put dobio multifunkcionalni kulturni centar za programe nezavisnih aktera. Na konferenciji će biti predstavljen primjer dobre prakse iz regije: Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade - POGON o čijem će modelu upravljanja i korištenja govoriti ravnateljica Emina Višnić. Milica Pekić, predsjednica Upravnog odbora Asocijacije NKSS, prezentirat će prijedlog novog modela korištenja prostora Magacina, a očekuje se sudjelovanje Marka Stojanovića, v.d. direktora Doma omladine Beograda i Vladana Vukosavljevića, Sekretara za kulturu grada Beograda.

Prijedlog modela Asocijacije NKSS osnovan je na principima otvorene platforme za izvođenje programa organizacija nezavisne kulture, a otvoren je komentarima zainteresiranih. Prijedlog podrazumijeva uspostavljanje programske suradnje s Domom omladine u skladu s osnovnim načelima i kriterijima kreiranja njegovog programa. Osnovna funkcija Magacina bila bi da putem korištenja prostora osigura podršku organizacijama i pojedincima za programe kulture i mladih, realizaciju događaja iz svih disciplina suvremene kulture i umjetnosti, a resursi bi se koristili po principu otvorenog kalendara i javnog natječaja, temeljem unaprijed predviđenih uvjeta korištenja.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.02.2015