Novi oblici kulture sjećanja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Novi oblici kulture sjećanja

Projekt Spomenici sutrašnjice isprepliće umjetničko i teoretsko istraživanje spomemeničkih prostora i objekata pod utjecajem digitalizacije i umrežene komunikacije.

02.12.2016 - 03.12.2016 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

Petra Milički i Anika Schwarzlose 2. prosinca u 19 sati u Galeriji Miroslav Kraljević predstavljaju projekt Spomenici sutrašnjice u kojem isprepliću umjetničko i teoretsko istraživanje spomeničkih prostora i objekata pod utjecajem digitalizacije i umrežene komunikacije. Projekt teži povezati teoretičare, istraživače, umjetnike i znanstvenike iz Hrvatske, Nizozemske i Njemačke.

Naš se okoliš radikalno mijenja. Iskazi i rasprave o nostalgiji ili nasilju postepeno prelaze u digitalni prostor gdje se stvaraju novi oblici kulture sjećanja. Istovremeno materijalnost monumentalnih objekata je u procesu nestajanja zbog kilmatskih utjecaja, aktivnog uništavanja, propadanja ili zastarijevanja te je postepeno zamijenjena raznovrsnim tehnikama digitalne reprezentacije. 

Kako digitalizacija i različite tehnike arhiviranja utječu na našu percepciju mjesta i objekata sjećanja? Kako ta promjena mijenja njihovu simboličku vrijednost te posredno utječe na doživljaj povijesnih događaja?

Petra Milički i Anika Schwarzlose će predstaviti projekt u nastajanju; internetsku platformu koja objedinjuje reprezentacije spomenika uklonjenih iz javnog prostora iz različitih razloga. Prikupljeni materijal nadalje se koristi za izgradnju virtualnog vrta skulptura - digitalnog utočišta i izložbe objekata koji su nekad stajali u javnom prostoru. Projekt propituje odnos materijalnosti i digitalne reprezentacije navedenih spomenika. Što se događa kada povijesni događaji pamtimo kroz monumentalni objekt? Koje posljedice donosi transformacija u digitalnu reprezentaciju i što se u tom prijevodu gubi?

U galeriji će se također moći vidjeti video rad 'Monuments of a Yugo-sized Global Village' Petre Milički i kratki film 'The Law of Good Gestalt'  Anike Schwarzlose i Briana D. Mckenna. 

Video rad i film mogu se pogledati i 3. prosinca od 11 do 18 sati.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 02.12.2016