Novi oblici usvajanja kulturnoga nasljeđa | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Novi oblici usvajanja kulturnoga nasljeđa

U sklopu Miksera, festivala urbane transformacije beogradskog kvarta Savamala, projekt Novo mapiranje grada afirmira kulturu sjećanja kao jedinstvenu ponudu grada.

  • A
  • +
  • -

Mikser je multidisciplinarna platforma kulturne industrije i regionalni festival kreativnosti koji će biti održan od 28. svibnja do 2. lipnja u beogradskoj Savamali.

Projekt Novo mapiranje grada na interaktivan način novim medijima posreduje nasljeđene priče, predstavljajući Beograd kao mozaičan, zavodljiv i nesvakidašnji narativ. Posjetitelji su pozvani uključiti se u projekt tako što će ispričati osobnu verziju Beograda, a tragom njihovih priča bit će mapirana mjesta i događaji koji će postati dio Zvučne mape i sasvim novog gradskog vodiča. Projekt se sastoji od tri cjeline: T(r)ag Beograda, R/V/ečiti simboli i Ne/ispričana Savamala.

Pažnja projekta usmjerena je nasljeđu jednoga grada, pričama ljudi koji u njemu odrastaju, u njega dolaze, u njemu rade ili ga napuštaju. Projekt kreira nove oblike usvajanja i prenošenja nematerijalnog kulturnog nasljeđa afirmirajući kulturu sjećanja kao jedinstvenu kulturnu i turističku ponudu grada. Zajedničko istraživanje tri različite inicijative na ovu temu bit će predstavljeno i postavkom zvučnih panela na deset različitih lokacija u Savamali putem kojih će neke od priča biti dostupne za slušanje na samome mjestu.

Akcija T(r)ag Beograda posjetiteljima festivala nudi mogućnost da na mapu grada sami postave opise različitih lokacija. Ti opisi svedeni su na jednu riječ, a kao konačni proizvod akcije nastat će mapa najinspirativnijih lokacija i tagova koji se uz njih vezuju. Drugog i četvrtog dana festivala pod istim nazivom bit će organizirane i dvije interaktivne šetnje po Savamali tijekom kojih će sudionici različitih generacija moći mapirati mjesta za koja smatraju da svojom poviješću i pričom mogu biti zanimljiva posjetiteljima ovog dijela grada. 

Paralelno s tim odvit će se i akcija R/V/ečiti simboli, direktan poziv sugrađanima da snime svoju priču o nekom događaju, lokalitetu ili čovjeku, relevantnu za prezentaciju nasljeđa jedne povijesno–ambijentalne cjeline poput Savamale, Dorćola, Vračara. U istom prostoru sugovornik će biti fotografiran s tri grafička simbola koja odabere na licu mjesta, a koji su povezani s pričom.

Ne/ispričana Savamala je potprojekt Zvučne mape Savamale i za cilj ima mapiranje deset lokacija i sugovornika čije će priče biti dostupne posjetiteljima festivala u ambijentima kao što su savamalski kulturni centri, galerije, kafići, restorani. Prikupljene priče na ovaj će način iz online sfere izaći u stvarni prostor i postati dostupne široj javnosti. Ideja će biti realizirana postavkom deset foto panela na različitim lokacijama, a svaki panel sadrži autorsku Belgrade Raw fotografiju i kratak citat iz priče dostupne putem plejera. Nakon festivala, paneli će ostati na istim mjestima, a priče će biti dostupne na stranici projekta putem QR kodova.

Izvor: Mikser

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.05.2013