Novi pejzaž želja | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Novi pejzaž želja

Sedmo izdanje međunarodnog multidisciplinarnog projekta Meeting Points u svojoj sljedećoj fazi odlazi u Hong Kong.

Wong Yee Ki, Statement from the North, 2013. (detalj)

  • A
  • +
  • -

U sklopu projekta Meeting Points 7 u galeriji Para Site otvara se Golden Heights Estate, jedna u nizu izložbi koju su zajedno osmislili WHW / što, kako i za koga i članovi Para Site tima Cosmin Costinas i Qiny Lim. Golden Heights Estate je fikcionalno a ipak savršeno uvjerljivo mjesto u Hong Kongu, ambiciozno zamišljen projekt stvaranja nekretnina i njima pripadajućeg, normativnog life-stylea. Izložba je skromno istraživanje novog pejzaža želja koji oblikuju novonastale globalne srednje klase.

Jedna od glavnih posljedica globalizacijskog restrukturiranja svijeta jest da su srednje klase prigrlile homogenu potrošačku kulturu želja, fetiša, aspiracija i vrijednosti u različitim dijelovima svijeta "u nastajanju". Kao korisnici tog zajedničkog globalnog leksikona znakova i dobara, srednja klasa ima presudnu ulogu čuvara ideološke kičme globalizirane ekonomije. Suvremena umjetnost sama je po sebi ključna komponenta toga sistema, ona istražuje klase koje tvore zajedničko polje koristeći pritom umjetnosti svojstvena sredstva refleksije što je prijeko potrebna i važna vježba. Izložba promatra te realnosti i propituje je li u ovakvoj situaciji moguće zamisliti ikakvu klasnu solidarnost, i, ako jest, kuda bi nas ona mogla odvesti.

Sudionici izložbe su Sven Augustijnen, Iman Issa, Sanja Iveković, Rajkamal Kahlon, Anton Kannemeyer, Kayfa ta i Haytham El-Wardany, Kwan Sheung Chi, Runo Lagomarsino, Maha Maamoun, Anson Mak, Jumana Manna, MAP Office, Mulugeta Kassa, Daniela Ortiz, Edgar Morin, Jean Rouch i Wong Yee Ki. U sklopu programa otvorenja predavanja će održati Maha Maamoun, Daniela Ortiz i WHW.

Sedmo izdanje Meeting Points-a naslovljeno Deset tisuća podvala i sto tisuća smicalica čini niz izložbi koje se odvijaju od rujna 2013. do lipnja 2014. godine u Zagrebu, Antwerpenu, Kairu, Hong Kongu, Beirutu, Beču i Moskvi. Inicijalni impuls za Meeting Points 7 proizašao je iz nedovršenih socijalnih i političkih procesa Arapskih revolucija i rekonfiguracije kapitalizma u cijelom svijetu, a potom se razvio u kontinuirani dijalog koji ne teče pravocrtno, njegova se poglavlja međusobno udaljavaju, preuzimaju, nastavljaju, dopunjuju ili proturječe jedno drugom poigravajući se s mogućnostima i istražujući limite onoga što izložba može prenijeti u politički izazovnim vremenima na bliskim ili udaljenim prostorima.

Izložba Golden Heights u hongkoškoj galeriji Para Site bit će otvorena od 1. ožujka do 20. travnja.

Izvor: WHW 

 


 
 

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 27.02.2014