Novi potpuno novi festival | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Novi potpuno novi festival

Ganz nova sezona Kulture promjene SC-a započinje s novim Ganz novim festivalom.

Radi se o međunarodnom festivalu razvojnog kazališta, koji će se održati od 18. do 23. rujna, 2012. u prostorima Studentskog centra u Zagrebu u organizaciji Kulture promjene SC-a.

Novi Ganz novi okreće se mlađoj populaciji, predstavlja mlade kazališne, plesne, glazbene i medijske autore te pokušava otkriti ganz nova imena i trendove u izvedbenim umjetnostima. Novi ganz novi fokusira se na mladu austrijsku scenu te u sklopu svog programa a u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Hrvatskoj predstavlja Ciklus mladih austrijskih autora.

Kao i prošle godine, u sklopu Ciklusa mladih hrvatskih autora, bit će prikazane reprize hrvatskih uspješnica te nekoliko "ganz" novih premijera. Također, bit će izvedeni radovi mladih autora iz Slovenije, Nizozemske, Norveške i Litve, održat će se nekoliko rezidencija, tri "masterclass" radionice dok će "Reci više" u jednoj večeri, ekspresno i šarmantno, predstaviti rad mladih kulturnih menadžera i umjetnika iz Hrvatske, regije i Europe. Putem programa Ganz Otvoreni omogućit će se besplatan posjet festivalu mladim, zainteresiranim, umjetnicima i menadžerima. Novost u Ganz novome programska je linija Ganz nova muzika u suradnji s Muzičkim salonom SC-a.

U sklopu Ganz novog festivala predstavit će se Aleksandar Stojković, srpski pjesnik i pisac te frontmen grupe Goribor, Alen i Nenad Sinkauz, hrvatski glazbenici i kompozitori, članovi hrvatsko-talijanskog benda East Rodeo, Dora Budor i Maja Čule, vizualni umjetnički duo, grafičke dizajnerice s brojnim inozemnim nagradama, Egidija Medekšaite, litavska glazbenica i skladateljica, dobitnica brojnih glazbenih nagrada Litavske Unije kompozitora, Florentina Holzinger iz Austrije i Vincent Riebeek iz Nizozemske, veliko iznenađenje kazališne i plesne scene 2011. godine, oboje s diplomama iz koreografije s prestižnog amsterdamskog SNDO-a. Bit će tu i Irena Čurik, hrvatska dramaturginja i redateljica, kazališna predstavnica u projektu "Apap-Performing Europe", Mala Kline, slovenska performerica i redateljica koju kazalište zanima kao mjesto prisjećanja tko smo bili, tko smo sada i tko možemo biti,  Matthias Kranebitter, austrijski kompozitor kojeg zanimaju nove forme ekspresivnosti, usko povezane uz postulate "medijskoga društva, trash kulture i (zaglušujuće) poplave informacija", Naja Lee Jensen, dansko norveška kazališna i likovna umjetnica koja u svom radu pokušava saznati što se događa kada si dopustimo da, umjesto kategoriziranja i analiziranja, svijet pokušamo iskusiti kroz tijelo, Psilicone Theatre, litavski kazališni duo koji svoj autorski rad bazira na izradi i posebnom načinu animacije silikonskih lutki, Silke Grabinger, austrijska breakdancerica, multimedijalna umjetnica, arhitektica, plesna autorica i izvođačica s iskustvom u kazalištu, plesu i Cirque du Soleilu, Woeishi Loen, Christian Anich i Martin Peter Lorenz, austrijski multimedijalni umjetnici, "digitalni domoroci", koji stvaraju i produciraju između domena dizajna, tehnologije i živih vizualizacija.

Namjera festivala nije samo predstaviti rad mladih europskih umjetnika hrvatskoj publici i struci već i olakšati veze i razmjenu između samih umjetnika i menadžera; između umjetnika, kulturnih menadžera, kulturnih institucija i festivala u Hrvatskoj i regiji, te između umjetnika i šire javnosti.

Ulaz na Novi ganz novi festival ove godine je besplatan.

Program Ganz novog festivala odvija se uz potporu Programa Kultura 2007-2013 Europske Unije u sklopu projekta "Apap-Performing Europe", Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Detaljnije informacije bit će dostupne uskoro na www.sczg.unizg.hr te ganznovi.sczg.hr.

Izvor: SC

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.07.2012