Novi pristupi diseminaciji znanja | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Novi pristupi diseminaciji znanja

Okrugli stol HDLU u okviru projekta ARTNET. Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU-a osvrće se na razvoj digitalne humanistike u području povijesti umjetnosti.

25.09.2018 , Zagreb - Institut za povijest umjetnosti

U utorak, 25. rujna u 18 sati u zagrebačkom Institutu za povijest umjetnosti, u okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika održava se okrugli stol HDLU u okviru projekta ARTNET. Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU-a voditeljice Petre Šlosel.

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije od travnja ove godine održava se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a, a razgovore s njihovim protagonistima moderiraju povjesničarke umjetnosti uključene u projekt monografije. Okrugli stol HDLU u okviru projekta ARTNET. Baza 1500 izložbi kroz 150 godina djelovanja HDLU-a peti je u nizu iz toga ciklusa.

Koristeći kao izvore kataloge i dokumentaciju izložbi iz arhiva HDLU-a te Arhiva za likovne umjetnosti HAZU, nadograđivana je baza koja danas broji preko 1500 izložbi održanih u organizaciji HDLU-a, povijesnog sljednika Društva umjetnosti i Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske, tijekom 150 godina djelovanja ove institucije. Baza izložbi HDLU-a dio je CAN_IS baze (Croatian Artists Network Information System) razvijene u okviru četverogodišnjeg interdisciplinarnog istraživačkog projekta Moderne i suvremene umjetničke mreže, umjetničke grupe i udruženja (ARTNET), koji se u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu provodi uz podršku Hrvatske zaklade za znanost. Predstavljanje baze izložbi HDLU-a povod je za osvrt na pojavu i razvoj digitalne humanistike u području povijesti umjetnosti, izazove i problematiku kojima je ovo polje izloženo u odnosu na tradicionalne humanističke znanosti, ali i na moguće modele suradnje znanstvenih i kulturnih institucija na razvoju novih pristupa diseminaciji znanja.

U razgovoru će sudjelovati Ljiljana Kolešnik, Tihana Puc, Petra Šlosel i Miran Jurić.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 19.09.2018