Novi prostor za razvoj ideja | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Novi prostor za razvoj ideja

Radiona.org otvara rezidencijalni lab za umjetnike, elektroničare, kreativce i znanstvenike.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Radiona.org

  • A
  • +
  • -

Radiona je udruga čiji je rad posvećen jačanju i poticanju "uradi-sam" (DIY) kulture i open source tehnologije te interdisciplinarnog povezivanja umjetnosti, znanosti i tehnologije, a od 2013. godine, otkako je osnovana, udruga intenzivno radi na edukaciji, istraživačkim procesima i umjetničkim projektima. 

"Osnovali smo udrugu Radiona zbog potrebe širenja kulture koja se naziva open source hardware i želje za stvaranjem konkretne organizacije koja će na neki način biti neko naše živo i hibridno biće u koje ćemo ulagati svoja iskustva i strast prema stvarima koje nas zanimaju, te promatrati i podupirati to stvorenje u svojem razvoju", rekla nam je u intervjuu koji smo 2014. vodili s projektnom menadžericom udruge i kustosicom Deborom Hustić

Od 1. siječnja sredstvima Zaklade Kultura nova započeli su realizaciju programa Prostori slobodnog djelovanja postajući time prostor kulture i omogućujući umjetnicima, kreativcima, elektroničarima i znanstvenicima da koriste lab kao rezidencijalni studio. Lab je službeno otvoren 1. veljače na adresi Kruge 48/2 i radi u redovno vrijeme programa Openlab, odnosno utorkom od 20 sati i subotom od 18 sati. 

This Town Needs Posters, dizajnerski duo koji čine Sven Sorić i Hrvoje Spudić prvi su rezidenti u Radioni i rezidenciju započinju u ožujku. Sorić i Spudić dvočlana su ekipa koja stasala radom u maketarnici zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, a u sklopu svoje rezidencije bavit će se razvijanjem različitih DIY tehnika tiskanja i dizajna. 

This Town Needs Posters

"Rezidencijalnim programom cilj je omogućiti prostor za rad širokom dijapazonu kreativaca koji spajaju umjetnost, znanost i tehnologiju u skladu s DIY i DIWO praksama", ističu iz Radione i dodaju: "Rezidencije će biti podijeljene u dugoročne (višemjesečne i duže), zatim srednjoročne kroz period od 2 do 4 tjedna, te mikro-rezidencije u trajanju od 3 do 8 dana, te organizirane po principu dnevnog korištenja studija. Selekcija umjetnika vršit će se prema otvorenom pozivu koji će se raspisivati u periodima od tri mjeseca. Prvi takav poziv biti će objavljen na stranicama Radione početkom travnja". 

Također, kroz projekt Modularni video sintesajzeri – teorija i praksa Ivana Marušića Klifa, Radiona.org u 2015. godini aktivno nastavlja s istraživačkim radom koji će se od 1. siječnja do 31. prosinca odvijati u umjetnikovom studiju i Radioninom labu.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.02.2015