Novi prostori zajedničkog | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Novi prostori zajedničkog

U razgovoru za ECF David Harvey osvrnuo se na osobitosti ovogodišnjih dobitnika nagrade ECF-a - Teatro Valle i Teodora Celakoskog.

David Harvey, urbani geograf, koji se naširoko bavi pitanjem urbanizacije i socijalne pravde, te je izučavao povijest neoliberalizma i praktične pristupe organizaciji revolucionarnih politika, u razgovoru za ECF komentirao je i ovogodišnje dobitnike nagrade te fondacije. U prostoru Teatra Valle, jednog od dobitnika, snimljen je razgovor u kojem se osvrnuo na postignuća obaju dobitnika - Teatra Valle i Teodora Celakoskog te njihove napore u polju kulturnog aktivizma koji angažira različite gradove i zajednice u ponovnom prisvajanju javne sfere kao zajedničkog dobra.

Zajedničko dobro je koncept koji opisuje održive, dinamične aparate društvene suradnje koji upravljaju dobrima (vodama, nutrijentima, energijom) ili nematerijalnim dobrima (znanje, jezik, kultura i digitalna kultura). Prema Harveyjevom mišljenju, dobitnici predstavljaju važne primjere kulturnih pokreta koji proizvode nove prostore zajedničkog: susrete koji stvaraju prostor za nova značenja, nova kolektivna iskustva koja istražuju mogućnosti razvoja drugačijeg svijeta, drugačijih oblika vrijednosti od onih danih u monetarnim računicama.

Razgovor s Davidom Harveyjem objavljen na našem portalu prilikom njegova gostovanja u Zagrebu u sklopu projekta Nedovršene modernizacije 2010. možete pročitati ovdje

Izvor: ECF

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 24.01.2014