Novi smjer | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Novi smjer

HDLU Zagreb osnovan je jer njeni članovi žele novi, drugačiji način vođenja udruge, s više slobode i širine za profesionalne umjetnike, ali i više solidarnosti među njima.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Sara Pukanić

  • A
  • +
  • -

Prije više od godinu dana Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) našlo se u središtu kulturno-umjetničke rasprave o pozivu koji je za 32. Salon mladih raspisao kustos Feđa Gavrilović. Kustoski koncept je razdvojio umjetničke prakse na takozvane trendovsku pomodnost i izvornu suvremenu umjetnost te izazvao niz kritika u medijima, ali i među samim članstvom.

Otvorenim pismom HDLU-u obratila se umjetnica Dina Rončević koja je upozorila na slabu artikulaciju koncepta koji ne može biti temelj prvog institucionalnog izlaganja najmlađe generacije umjetnika, ali i na mnogo važnije probleme unutar institucije: nesudjelovanje članova u njenom radu te nepostojanje prostora za jasnije i direktnije zajedničko djelovanje. Nakon što je HDLU nimalo pomirljivo odgovorio, članica HDLU-a Krešimira Gojanović reagirala je pismom koje je potvrdilo strukturne probleme ovog udruženja: dugovanja i sporove, obmanjivanje članova o financijskom stanju te nepostojanje komunikacije.

Ubrzo, Salon mladih je prikazao srednjostrujašku, ali korektnu selekciju po principu "svega pomalo", a Upravni odbor HDLU-a izabrao je ekonomisticu i menadžericu Ivanu Andabaku za ravnateljicu. U godišnjem financijskom izvješću za 2014. evidentiran je manjak prihoda u iznosu od gotovo milijun i pol kuna, no i pozitivan pomak u poslovanju - povećani su prihodi od ulaznica i donacije za korištenje prostora.

Sredinom lipnja 2015. u Registar udruga upisana je nova udruga zagrebačkih likovnih umjetnika, HDLU Zagreb. Za predsjednicu udruge izabrana je Krešimira Gojanović, dopredsjednicu Vlasta Pastuović Aleksić, tajnika Roberta Štimeca, a za savjetnike Diana Šimek, Stjepan Katić i Mia Peretić. Uz poziv na učlanjenje, rečeno je da do početka 2016. godine članovi neće plaćati nikakvu članarinu, a nakon toga pitanje članarine bit će predmet godišnje skupštine Društva, "kroz demokratski konsenzus svih članova HDLU Zagreb".

O razlozima osnivanja HDLU-a Zagreb razgovarali smo s njegovom predsjednicom: "Razlozi za osnivanje vrlo su kompleksni, pokušat ću nabrojati najvažnije: predsjednik krovnog HDLU-a živi i radi u Zadru i često nije bio dostupan brojnim zagrebačkim članovima - nama treba zagrebačka udruga, područni HDLU kao što ih imaju Osijek, Split, Rijeka, Pula, itd. Nadalje, krovni HDLU već godinama je opterećen sudskim sporom s bivšom ravnateljicom, a kojim stalno opterećuje i svoje članove koji za taj spor uopće nisu krivi. Na godišnjim skupštinama ne bavimo se profesionalnim problemima likovnih umjetnika, članovi HDLU-a se osipaju i odlaze iz udruge. Od 1600 navodnih članova, u posljednjih pet godina na godišnjim se skupštinama jedva okupi pedesetak ljudi".

U suštini, udruga je nastala jer njeni članovi žele novi, drugačiji način vođenja udruge, s više slobode i širine za profesionalne umjetnike: "HDLU Zagreb imat će i socijalnu notu: da, nama u Zagrebu falila je jedna takva udruga, gdje nije bitna samo lova iz javnih dotacija, nego je bitno imati osjećaj i empatiju za bližnjega, za kolegu u njegovim radnim i socijalnim problemima, i gdje će se umjesto natjecateljstva i antagonizma njegovati solidarnost". Gojanović kaže da je postavila stvari prilično idealistički, no udruživanje je prvi korak k organiziranju solidarnosti.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 22.06.2015

VEZANE VIJESTI

Bez podjela, molim!

Otvorenim pismom, koje su podržali brojni članovi struke, umjetnica Dina Rončević poziva HDLU na očitovanje o konceptu 32. Salona mladih.

O izvornoj umjetnosti i drugim mitskim zvijerima

Piše: Tihana Bertek

Unatoč kontroverznom konceptu i pokušaju upisivanja mističnih značenja kroz lik Miroslava Krleže, 32. Salon donosi neprovokativnu i prosječnu poliglosiju umjetničkih praksi.

Plivamo s glavom iznad vode

Članica HDLU-a Krešimira Gojanović reagirala je pismom na očitovanje Upravnog odbora na javno pismo naslovljeno Antagonizam kao koncept 32. Salona mladih.