Novi standardi muzejske građe | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Novi standardi muzejske građe

U dvorani Gorgona predavanje će održati Penelope Curtis, ravnateljica Tate Britain.

30.01.2014 , Zagreb - MSU, Dvorana Gorgona
  • A
  • +
  • -

Kao dio popratnih programa uz retrospektivu Vojina Bakića, MSU je pozvao Penelope Curtis, ravnateljicu Tate Britain, da predstavi svoja istraživanja i tumačenje fenomena iznimno vitalne moderne skulpture Velike Britanije, razvoj i utjecaj koji je imala na promjenu smjera europske i svjetske skulpture. Tako će publika dobiti širi uvid u pojave koje su utjecale i na promjenu i osuvremenjivanje izraza Vojina Bakića, koji je nekoliko puta izlagao u Londonu i pratio doprinose dominantne kiparske struje britanskog kontinenta. 

Dodiri Vojina Bakića i britanskih modernih kipara su brojni, a jedan od njih je i izložba Henryja Moorea održana 1955. u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu. Prva izložba jednog modernog kipara u Jugoslaviji bila je prvorazredni kulturni događaj, kojemu je nazočio sam Henry Moore s kojim se tom prigodom Bakić upoznao. Herber Read je 1964. u kultnu knjigu Sažeta povijest moderne skulpture uvrstio skulpturu Vojina Bakića, što mu je priskrbilo planetarnu vidljivost.

Penelope Curtis u svojoj je bogatoj karijeri imala vodeću ulogu u nekoliko važnih britanskih kulturnih institucija. Godine 1988. priključuje se Tate Liverpoolu kao kustosica izložbenih programa. U periodu između 1994. i 1999. godine kao voditeljica Centra za istraživanje skulpture u Institutu Henry Moore u Leedsu bila je zadužena za programe izložbi povijesne i suvremene skulpture, upravljanje zbirkom skulptura i arhivom, te istraživačke aktivnosti i izdavaštvo. Godine 2010. postaje ravnateljica Tate Britain te je ujedno prva žena na čelnoj poziciji tog muzeja. Uvodi nove standarde u prezentaciji i interpretaciji muzejske građe. Bila je kustosica nedavno održane izložbe Moderna britanska skulptura u londonskom Royal Academy of Arts.

Objavljuje knjige i priloge o britanskoj skulpturi 20. stoljeća, europskoj umjetnosti i arhitekturi međuratnog razdoblja i suvremenim kiparima (Thomas Schütte, Gerard Byrne, Isa Genzken). Autorica je knjiga Sculpture 1900-1945: After Rodin (OUP, 1999), Sculpture in 20th Century Britain (Henry Moore Institute, 2003), Patio and Pavilion: The place of sculpture in Modern Architecture (Ridinghouse, 2007).

Predavanje u dvorani Gorgona, u četvrtak, 30. siječnja, u 18 sati bit će na engleskom jeziku, a namijenjeno je stručnoj i široj javnosti. Ulaz je slobodan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.01.2014