Novi stari Turković | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Novi stari Turković

U okviru projekta Besplatne elektroničke knjige objavljeno je reizdanje zbirke Strukturalizam, semiotika, metafilmologija Hrvoja Turkovića.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je novo besplatno reizdanje: zbirku metodoloških rasprava Strukturalizam, semiotika, metafilmologija filmskog kritičara i teoretičara, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Vladimir Nazor, Hrvoja Turkovića. Knjigu je u tiskanom obliku 1986. godine objavila Filmoteka 16, a dostupna je na mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige.

U ovoj zbirci teme su raznovrsne, ali uvijek srodne, a povezuje ih jedinstveno nastojanje da se razumije teoretičarev posao, da se razviju predodžbe o neiskorištenim ili nedovoljno iskorištenim mogućnostima teoretiziranja. Kako je ova metateorijska, metafilmološka, metodološka orijentacija dijelom potaknuta posebnom teorijskom strujom u suvremenom razmišljanju o društvenim pojava i filmu među njima, strukturalizmom i semiotikom, ove se rasprave bave i posebnim problemima takvoga pristupa. Knjiga je podijeljena prema dominantnoj temi na dva dijela: u prvom se pretežno raspravljaju pitanja vezana uz prirodu teoretiziranja, a u drugom ezoterična pitanja vezana uz teoriju o znakovima. Tekstovi su, premda motivirani istim općim ciljem, nastajali različitim povodima i pisani za različite neposredne svrhe, pa zato variraju od popularizatorski, didaktički pisanih tekstova (Napomene o filmologiji), preko općih pregleda (Semiotika i filmologija), sve do krajnje ezoteričnih tekstova (Tri terminološke vježbe).

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima u 2012. planira objaviti još jedan novi besplatni naslov, knjigu ogleda Razumijevanje filma Hrvoja Turkovića koja već godinama nije dostupna u tiskanom obliku.

Izvor: DPKM

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.09.2012

VEZANE VIJESTI

Lektira za filmofile

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima besplatno je na svojim stranicam ponudilo reizdanje knjige eseja Filmska opredjeljenja Hrvoja Turkovića.